A magyarok miatt magas az osztrák nyugdíj

Hirdetés

A németek előszeretettel mennek Ausztriába, a nyugdíjasok szeretik Nagy-Britanniát, Spanyolországot és más meleg éghajlatú országokat. A magyarok is folyamatosan egyre többen vannak Spanyolországban. A német nyugdíjasok irigylik az osztrák társaikat, nem véletlenül.

Mintegy 870 ezer német élt 2017-ben különböző más EU-s országokban – írta az Iwd.de. Ennek a létszámnak a legnagyobb része, 20 százaléka (181 600 ember) Ausztriában élt, elsősorban a nyelvi azonosság miatt. (A németben a DACH, “tető” kifejezés az autók jelzése alapján egyben a Németország-Ausztria-Svájc nyelvterület kódneve is. A “tető alatt lenni” = német ajkú államban élni.)

Hirdetés

Az Ausztriában élő németek 20 százaléka fiatal, 20-29 éves, sokan még tanulnak – írják. A német Hauptverband.at társadalombiztosítási szervezet adatai szerint az Ausztriában dolgozó külföldiek között is a legnagyobb csoportot teszik ki a németek, létszámuk az utóbbi időben hol alulról, hol felülről közelítette a százezret. Összehasonlításképpen a magyar munkavállalók száma 85-90 ezer körül jár, ezzel másodikak vagyunk a németek után.

A németek második legkedveltebb országa Nagy-Britannia, ami bár nem német nyelvű, de a legtöbb német már beszél angolul. Tavaly 8 százalékkal nőtt az ott élő németek száma (146 900-ra, 2017 eleji adatok). Spanyolországban 141 100 ember élt, utána Franciaország és Hollandia következett.

Spanyol és bolgár árak

loading...

A spanyol napsütés főleg a nyugdíjasok körében kedvelt, minden harmadik ott élő német 65 éven felüli. A Bulgáriában élő németeknek pedig negyede nyugdíjaskorú – a hasonlóan kedvező éghajlat mellett az alacsony megélhetési költségek is szerepet játszanak ebben.

A német nyugdíjbiztosító a statisztikák szerint 150 országba utal nyugdíjakat, és már évente mintegy 1,8 millió főnek – írtuk korábban.

Irigyek a szomszédokra

A német nyugdíjasok egyébként gyakran irigykedve pillantanak Ausztriára – írja a német Sächsische Zeitung (Szászországi Újság). Németországgal összehasonlítva ugyanis a déli szomszédaik valóságos nyugdíjas-paradicsomnak számítanak.

Ausztriában ugyanis – kissé régi, 2015-ös adatok szerint – 1231 euró az átlagnyugdíj, ami egy harmadával magasabb volt az akkori német számnál , 909 eurónál. Ráadásul az osztrák nyugdíjat évente 14 alkalommal fizetik ki, ez 1426 eurót eredményez, ami 58 százalékkal volt magasabb a német számnál.

Magasabbak a járulékok

Emellett azonban Ausztriában mintegy 20 százalékkal magasabbak a munkáltatók és munkavállalók által fizetendő nyugdíjjárulékok is – írták. Magasabb a munkanélküliségi hozzájárulás, alacsonyabb viszont az egészségbiztosítás díja.

Mindkét országban adókötelesek a nyugdíjak, de Ausztriában évi 11 ezer euró felett már mindjárt 25 százalékos adókulccsal kezdenek. Németországban 9000 euróig adómentes évente a nyugdíj, de utána csak 14 százalékos az alsó sáv adója.

Jönnek a magyarok

Sok magyar évtizedeken át fizet be a nyugdíjkasszába Ausztriában, ahol legalább 15 évig kell befizetni, hogy utána nyugdíjra legyen jogosult valaki. Németországban ez az idő csak öt év – írják.

Ausztriában 3,4 dolgozó jut egy nyugdíjasra, Németországban csa 2,9 – állítja a lap. Oknak pedig a kelet-európai országokból Ausztriába érkező bevándorlókat nevezik meg.

Forrás: privatbankar.hu

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

A Facebook nem mutatja meg a híreket! Ők döntik el, hogy mit olvashatsz el. Ha te sem akarod, hogy ők döntsék el, milyen híreket láthass kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket a Facebookon!