Hirdetés

A NASA talált egy hatalmas aszteroidát, ami a földbe csapódhat

Hirdetés

A Bennu nevű aszteroida vagy nagyon közel húz majd el a Föld mellett, vagy el is találja azt. A NASA mindenesetre már készül a mentési tervvel.

Évente jó néhány olyan aszteroidáról számolnak be a csillagászok, amelyek a Föld közelében süvítenek el. Persze ez a “közelség” meglehetősen relatív, sokszor ugyanis millió kilométeres távolságról beszélhetünk. Mégis, a téma kapcsán minden egyes alkalommal felmerül a kérdés: vajon mikor következhet be, hogy egy aszteroida vészesen közel kerül a bolygónkhoz, vagy mikor csapódhat be? A jelek szerint az utóbbi, leginkább nyugtalanító kérdésre most adta meg a választ: 2135. szeptember 22-én. (Csütörtökön.)

Hirdetés

A csillagászok szerint egyelőre kicsi az esélye, hogy a Bennu nevű, 550 méter átmérőjű aszteroida több mint 100 év múlva a Földbe csapódjon, a jelenlegi számítások szerint mintegy 482 ezer km-rel kerülné el a bolygót. Ugyanakkor nem zárható ki a becsapódás lehetősége sem, aminek esélyét kutatók jelenleg 1:2700-hoz mértékűre becsülnek. De minél közelebb leszünk az említett dátumhoz, annál pontosabbat tudnak majd mondani a szakemberek is.

loading...

A Washington Post beszámolója szerint a NASA addig is igyekszik felkészülni rá, hogy szükség lehet egy “B” tervre, ha mégis a bolygót célozná meg az égitest. Egyik megoldásként egy 9 tonnás űrrakétát irányítanának a Bennunak, amely így letérne a pályájáról. A másik lehetőség, hogy atombombával térítenék el a Földtől.

Ha egyik terv sem válna be, és az aszteroida valóban a Földbe csapódna, a kutatók szerint akkor sem lenne elég nagy ahhoz, hogy a dinoszauruszokéhoz hasonló sorsra jussunk. A következmény azonban még így is súlyos lenne.

Hamarosan többet is megtudhatunk majd a Bennuról, ugyanis a NASA Osiris-Rex nevű szondája ugyanis már 2016-ban útnak indult, hogy tanulmányozza a kisbolygót, 2018 augusztusában pedig el is érheti. Ezek után közel két évig replünek majd együtt, miközben a szonda mintákat vesz a Bennuból, amit aztán a Földre szállít az eszköz.

Ha viszont a nemrég elhunyt Stephen Hawking szavaira gondolunk, azt is mondhatjuk: mindegy, hogy eltalálja-e a Földet a Bennu. Hawking szerint ugyanis már csak 100 éve van hátra az emberiségnek a Földön.

A facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket. Ők döntik el mit láthatsz és mit nem!

Ha nem akarod, hogy a facebook döntse el, mit olvashatsz, kattints ide és iratkozz fel híreinker.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket a Facebookon!

Show Buttons
Hide Buttons