A NASA talált egy hatalmas aszteroidát, ami a földbe csapódhat

Hirdetés

A Bennu nevű aszteroida vagy nagyon közel húz majd el a Föld mellett, vagy el is találja azt. A NASA mindenesetre már készül a mentési tervvel.

Évente jó néhány olyan aszteroidáról számolnak be a csillagászok, amelyek a Föld közelében süvítenek el. Persze ez a “közelség” meglehetősen relatív, sokszor ugyanis millió kilométeres távolságról beszélhetünk. Mégis, a téma kapcsán minden egyes alkalommal felmerül a kérdés: vajon mikor következhet be, hogy egy aszteroida vészesen közel kerül a bolygónkhoz, vagy mikor csapódhat be? A jelek szerint az utóbbi, leginkább nyugtalanító kérdésre most adta meg a választ: 2135. szeptember 22-én. (Csütörtökön.)

Hirdetés

A csillagászok szerint egyelőre kicsi az esélye, hogy a Bennu nevű, 550 méter átmérőjű aszteroida több mint 100 év múlva a Földbe csapódjon, a jelenlegi számítások szerint mintegy 482 ezer km-rel kerülné el a bolygót. Ugyanakkor nem zárható ki a becsapódás lehetősége sem, aminek esélyét kutatók jelenleg 1:2700-hoz mértékűre becsülnek. De minél közelebb leszünk az említett dátumhoz, annál pontosabbat tudnak majd mondani a szakemberek is.

A Washington Post beszámolója szerint a NASA addig is igyekszik felkészülni rá, hogy szükség lehet egy “B” tervre, ha mégis a bolygót célozná meg az égitest. Egyik megoldásként egy 9 tonnás űrrakétát irányítanának a Bennunak, amely így letérne a pályájáról. A másik lehetőség, hogy atombombával térítenék el a Földtől.

Ha egyik terv sem válna be, és az aszteroida valóban a Földbe csapódna, a kutatók szerint akkor sem lenne elég nagy ahhoz, hogy a dinoszauruszokéhoz hasonló sorsra jussunk. A következmény azonban még így is súlyos lenne.

loading...

Hamarosan többet is megtudhatunk majd a Bennuról, ugyanis a NASA Osiris-Rex nevű szondája ugyanis már 2016-ban útnak indult, hogy tanulmányozza a kisbolygót, 2018 augusztusában pedig el is érheti. Ezek után közel két évig replünek majd együtt, miközben a szonda mintákat vesz a Bennuból, amit aztán a Földre szállít az eszköz.

Ha viszont a nemrég elhunyt Stephen Hawking szavaira gondolunk, azt is mondhatjuk: mindegy, hogy eltalálja-e a Földet a Bennu. Hawking szerint ugyanis már csak 100 éve van hátra az emberiségnek a Földön.

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

A Facebook nem mutatja meg a híreket! Ők döntik el, hogy mit olvashatsz el. Ha te sem akarod, hogy ők döntsék el, milyen híreket láthass kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket a Facebookon!