Hirdetés

Betiltották az Osmanen Germania nevű törökökből álló motorosbandát Németországban

Hirdetés

Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter betiltotta kedden az Osmanen Germania nevű török nacionalista motoros bandát, és elrendelte, hogy a szervezet hagyjon fel minden tevékenységével. A többek között ökölvívással is foglalkozó szervezet Németország leggyorsabban fejlődő bűnözői csoportja.

„A szervezet súlyos fenyegetést jelent a személyes szabadságjogokra és a lakosságra általában” – tudatta a minisztérium az MTI szerint. A szervezet betiltását a tárca az egyesülési törvény előírásaival indokolja, és megállapítja, hogy az Osmanen Germania célja és tevékenysége a büntető törvénykönyvbe ütközik.

Hirdetés

A miniszteri rendelet az Osmanen Germania összes tagszervezetére is vonatkozik, miután 16 helyi szervezete van. Kedd reggel a banda több tagjánál tartottak házkutatást Rajna-vidék–Pfalz, Ba­den-Württemberg és Hessen tartományban, valamint Bajorországban.

loading...

A belügyminiszter világossá tette, hogy a német szövetségi és tartományi hatóságok egyaránt szigorúan lépnek fel a szervezett bűnözés minden formája, így a bűncselekményeket elkövető motoros bandák ellen is. „Aki elutasítja a jogállamiságot, az ne számítson tőlünk semmilyen megértésre” – szögezte le Seehofer.

A hatóságok szerint az Osmanen Germania tagjai több támadásért is felelősek, amelyeket baloldali törökök, Recep Tayyip Erdogan török elnök bírálói és azok ellen követtek el Németországban, akiket Ankara kikiáltott a kudarcba fulladt 2016-os puccs­kísérlet kitervelőjének, az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen iszlamista hitszónok követőinek. Az Osmanen Germaniát az Erdogan vezette török kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) is támogatja. A feltételezések szerint a motoros banda kapcsolatban áll a Szürke Farkasok nevű radikális mozgalommal.

Mint az összes hasonló szervezet, az Osmanen Germania is az amerikai Hells An­gels motoros bandához hasonló felépítésű, regionális csoportok szövetségéből áll, és szigorú működési szabályzat vonatkozik a tagokra.

A német banda vezetője Mehmet ­Bagci korábbi bokszoló, valamint ­Selcuk „Can” ­Sahin, aki maga is korábban a Hells Angels tagja volt. Bár az európai geográfiai viszonyok között nehezebb megélni azt az életstílust, mint az Egyesült Államokban, Nyugat-Európában is kialakult egy viszonylag komolyabb motoros bűnözői réteg, akik képesek veszélyes akciókat végrehajtani a hatóságokkal szemben.

Nemrégiben Hollandiában két támadást is végrehajtottak motorosok, egyszer a Panorama nevű tévéműsort sugárzó cég székházára támadtak tankelhárító rakétával, majd a De Telegraaf című napilap szerkesztőségébe hajtottak bele egy személyautó­val, amelyet utána felgyújtottak.

A rendőrség letartóztatta a Caloh Wagoh MC Main Triad egyik tagját, aki a szervezet woer­deni szekciójának vezetője. A holland közéletet nagyon megrázták az események, Mark Rutte miniszterelnök a sajtószabadság elleni támadásnak nevezte a motorosok akcióját.

A rendőrség nehéz helyzetben van a motorosokkal, mivel rengeteg különböző, főként amerikai eredetű banda működik, és jogi eszközökkel bajosan tudják betiltani a klubokat.

Egy ­utrechti bíróságon ez mégis sikerült, tavaly decemberben tiltották be a Bandidos MC működését Hollandiában, mint olyan szervezetet, amely káros hatással van a közrendre. A Hells An­gels hollandiai csoportjait nem sikerült, pedig 2009-ben megpróbálta az ügyészség a tiltást elérni, ám idén júniusban betiltották a Satudarah nevű csoportot, amelynek csak Hollandiában 44 alcsoportja van.

A motorosklubok ügyvédei azzal védekeznek, hogy bár valóban vannak olyan tagjaik, akik bűncselekményeket követtek el, de ez nem jelenti azt, hogy a klub bűnszervezet volna. Ez így is van, de egyes esetekben a klubok valódi nehézfiúkat gyűjtenek össze.

A québeci motorosklubok háborújában 1994 és 2002 között 162 embert öltek meg a különböző merényletek során.

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

A Facebook nem mutatja meg a híreket! Ők döntik el, hogy mit olvashatsz el. Ha te sem akarod, hogy ők döntsék el, milyen híreket láthass kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket a Facebookon!