Hirdetés

Brüsszeli lap: vészesen népszerű Orbán Viktor Magyarországon kívül is

Hirdetés

A nyugat-balkáni országokban érdeklődéssel figyelik, ahogy Orbán Viktor pártállamot hoz létre az Európai Unión belül, a térség “erős emberei” kezdik azt hinni, hogy importálhatják a “hamis demokrácia” modelljét, illetve a kormányfő retorikáját és taktikáját – írta szerdán a brüsszeli Politico.eu.
Az utóbbi időben több nemzetközi sajtóforrás is felfigyelt rá, hogy a balkáni országok szimpatizálnak Magyarország miniszterelnökének nézeteivel. A Politico.eu így fogalmazott szerdai cikkében a témával kapcsolatban;

A Balkáni országok, látván, a többi európai vezetők eredménytelen harcát Orbán Viktor korrupciója és sikeres egy párt rendszer kialakítása ellen, kedvet kaptak ahhoz, hogy ők is csatlakozzanak az Európai Unióhoz. A Magyarországra jellemző kleptokráciát a Balkáni országok a csatlakozást követően minden bizonnyal követnék, fogalmazta meg Brüsszel. Macedónia, Szerbia és Albánia már el is kezdték a politikai tárgyalásokat a következő lépésről.

Hirdetés

A lap azzal magyarázta, hogy az Orbán Viktor által képviselt illiberális demokrácia azért annyira ragályos, mert nem igényel különösebben összeszedett ideológiai hátteret, így adaptálni is könnyű. A lap Lengyelországot hozta példaként, ahol már elfogadtál Orbán játékszabályait.

loading...

A Politico.eu az új Orbán-kormány megalakulásával kapcsolatban sokak fenntartásait is idézte, sőt a következő, nyilván balliberális körökből származó értesülést is közzé tette: „ez a kormány felhatalmazást fog adni a rendvédelmi szerveknek, ahhoz, hogy minden olyan szervezetet háttérbe szorítson, akik a Belügyminisztérium munkájával nem összeegyeztethető módon akarnak működni.” A fenyegetés azonban nem csak ezeket a szervezeteket fogja érinteni, hanem a jól ismert, Soros György által működtetett Nyílt Társadalom Alapítványokat is. Ezek legutóbbi bejelentésük szerint, reagálva a fennálló helyzetre, nemzetközi tevékenységüket átköltöztetik Budapestről Berlinbe, de ideiglenesen Bécsben alakítanak ki irodát a tevékenység folytatásához.

Ha nem sikerül visszafordítani az egypárti fordulatot az uniós tagállamokban, az veszélybe sodorja a jövőbeli bővítéseket is, az EU pedig olyan demokráciák és autokráciák közösségévé válik, amelyet csak a szabadkereskedelem tart össze – hangsúlyozta a szerző, Srdan Cvijic, azzal vádolva Orbán európai szövetségeseit, hogy “bűnrészesek a polgári szabadságjogok elleni támadásokban”.

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

A Facebook nem mutatja meg a híreket! Ők döntik el, hogy mit olvashatsz el. Ha te sem akarod, hogy ők döntsék el, milyen híreket láthass kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket a Facebookon!