Hirdetés

Egy dolog hiányzik ahhoz, hogy megvalósuljon Orbán Viktor nagy terve

Hirdetés

Hiába lett meglepően optimista a kormányzat a magyar gazdaság jövőjét illetően a legfrissebb konvergenciaprogramban, van, ami továbbra is nagy falatnak tűnik.

Az idén készített konvergenciaprogram – mint, ahogy azzal már több cikkben is foglalkoztunk (ezek lásd a cikkünk végén) – talán meglepően és váratlanul optimistára sikeredett a GDP-növekedéstől kezdve egészen a teljes foglalkoztatottságig, vagyis a 3 százaléknál kisebb munkanélküliségig. Találtunk azonban egy olyan területet, amit szinte pont ugyanúgy látnak, mint egy évvel ezelőtt is: ez pedig a foglalkoztatottak száma.

Hirdetés

Orbán Viktor az elmúlt években többször is megfogalmazta, hogy a cél az lenne a munkaerőpiacon, hogy 5 millió adófizető állampolgár legyen. Nyilatkozatai alapján ez a feltétele annak, hogy biztonságban legyen a magyar gazdaság, a társadalom pedig olyan állapotban lesz ekkor, amit meg kell majd tartani és őrizni.

loading...

Belátható időn belül azonban ez az állapot nem fog bekövetkezni, sőt valamivel még távolibbnak is tűnik, mint egy évvel ezelőtt. A 2017-es konvergenciaprogramban a kormány a kivetítési horizonton ugyanis átlagosan évi 1,34 százalékos foglalkoztatottság-bővülést tartott reálisnak, idén ez 1,26 százalékra módosult.

A némileg pesszimistább jövőkép nem alaptalan: egyrészt a tavalyi bővülés sem érte el azt a prognózist. A 2,5 százalék helyett 1,6 százalékkal lett több foglalkoztatott. Másrészt pedig a piacon egyre nagyobb gondot okoz a munkaerőhiány annak ellenére, hogy az ország egyes területein továbbra is a munkanélküliség jelent nagyobb problémát. A kereslet és a kínálat tehát földrajzilag és minőségileg is egyre kevésbé fedi egymást. Ilyen helyzetben a mobilitás fokozott támogatása, az átképzések mellett az inaktívak bevonása hozhat megoldást. Ezek közül azonban egyik sem kecsegtet feltétlenül gyors eredménnyel.

A foglalkoztatottak számának várható alakulását nézve a kivetítési horizonton összesen 219,2 ezer új dolgozóval számol a kormány, ami azt jelenti, hogy 2022-re épp át fogjuk lépni a 4,7 milliós számot. Abban az esetben, ha a 2022 utáni időszakra is fenntartjuk az utolsó évre kalkulált 0,9 százalékos foglalkoztatottság-bővülést, akkor

A facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket. Ők döntik el mit láthatsz és mit nem!

Ha nem akarod, hogy a facebook döntse el, mit olvashatsz, kattints ide és iratkozz fel híreinker.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket a Facebookon!

Show Buttons
Hide Buttons