Egy uniós országot a teljes pusztulás fenyeget a népvándorlás miatt

Hirdetés

Az ENSZ előrejelzése alapján Bulgária szenvedheti el a legnagyobb népességcsökkenést a 21. században az egész világon.

A szervezet prognózisa szerint a népesség a jelenlegi 7 millióról az évszázad végére 4 millió alá eshet, ami drámai visszaesés, tekintve, hogy az 1980-as évek közepén még közel 9 millióan éltek az országban. A legnagyobb problémát jelenleg nem az elvándorlás, hanem a természetes népességfogyás jelenti: van olyan területe Bulgáriának, ahol tavaly 1,6%-os természetes fogyást regisztráltak. Csak összehasonlításképp: Magyarországon a legrosszabb helyzetben lévő megyében fele ekkora sem volt a természetes fogyás 2017-ben. Ha ez nem lenne elég, a rohamosan öregedő népesség garantálja, hogy az ország egy demográfiai időzített bombán üljön.

Hirdetés

Ha a jelenlegi népesedési folyamatokban nem következik be radikális változás, akkor a közép-kelet-európai országok nagy részének jelentős népességcsökkenéssel kell számolnia az évszázad végéig. Ez egy olyan probléma, ami a térség összes országát érinti. Nem véletlenül jelezte Orbán Viktor többször is az elmúlt egy évben, hogy az új kormányciklus egyik legfontosabb feladata a demográfiai helyzet javítása lesz. Emlékezetes volt az elmúlt hetekben a horvát államfő kiborulása is, amelyben azonnali cselekvésre szólította fel a kormányt a népesedési katasztrófa megakadályozása érdekében.

Ha Magyarország és Horvátország helyzetét rossznak ítéljük meg, akkor Bulgáriára nem túlzás a kilátástalan kifejezést használni, hiszen az egész régióban, sőt, az egész világon ez az ország szenvedheti el a legnagyobb népességcsökkenést a 21. század első felében. 

Egy ország, amelyet a teljes pusztulás fenyeget - Magyarországnál is rosszabb a helyzet

loading...

Bár az ENSZ előrejelzése szerint a 21. század második felében lassulhat a fogyás üteme, az évszázad végére alapesetben így is 4 millió alá eshet Bulgária népessége a jelenlegi 7 millió környékéről, ami egészen drámai mértékű csökkenés néhány évtized leforgása alatt. Pláne úgy, hogy az 1980-as években még majdnem 9 millióan éltek az országban. 

A kérdés már csak az, hogy melyik a rosszabb – a népesség fogyása, vagy ha a népességet afrikai vagy ázsiai migránsokkal pótolják.

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

A Facebook nem mutatja meg a híreket! Ők döntik el, hogy mit olvashatsz el. Ha te sem akarod, hogy ők döntsék el, milyen híreket láthass kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket a Facebookon!