Hirdetés

Forradalom van készülőben az unióban! Újabb szövetségesek Orbán mellett

Hirdetés

Két bolgár párt, amelyek egyike részt vesz a Bulgáriát kormányzó koalícióban, azt követeli Bojko Boriszov miniszterelnöktől, hogy álljon ki magyar kollégája mellett az Európai Parlament határozata elleni fellépésben. Bezzeg a lengyelek már megtették!

Két radikális, populistának tartott bolgár párt azt várja a jobboldali Bojko Boriszov miniszterelnöktől (képünkön), hogy álljon Orbán Viktor magyar kormányfő mellé: ítélje el az Európai Unió döntését, amely szerint az uniós alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárást kell indítani a magyar vezetés ellen, mert rendszerszinten korlátozza a demokráciát országában – tudósított a bne IntelliNews régiós hírportál.

Hirdetés

Mire készülhet az EU Orbán Viktor ellen? Itt vannak a javaslatok
A régiós országok közül hivatalosan a lengyel kormány állt ki Budapest mellett: a varsói külügyminisztérium közölte, hogy ellenzik a Magyarország elleni szankciók bevezetését az uniós alapszerződésre hivatkozva. (Ez végső soron a magyar szavazati jog megvonását jelenthetné az EU-ban, amihez azonban a tagállamok egyhangú döntésére lenne szükség.)

loading...

Az Európai Néppárt (EPP), a Fidesz pártcsaládja megosztott volt a szavazáson: több mint száz EPP-képviselő támogatta a határozatot, köztük a Bulgáriát kormányzó koalíció nagyobbik pártja, a konzervatív Gerb (Polgárok Bulgária Európai Fejlesztéséért) néhány küldötte is – derült ki a szófiai tudósításokból.

Támadás és Akarat

Két kisebb helyi politikai erő, a radikális jobboldali Ataka (Támadás) és a populista Vojla (Akarat) azonban két nappal az európai parlamenti szavazás után benyújtott egy parlamenti határozati javaslatot, ami arra biztatná Boriszovot, hogy álljon magyar kollégája mellé. A szöveg szerint Orbán Viktor mert dacolni a rosszul értelmezett liberalizmus ellen és megvédte hazáját.

Volen Sziderov, az Ataka vezetője – ez a párt a kisebbik tagja a Egyesült Hazafiak néven működő kormánykoalíciónak – azt mondta a bolgár kormányfőnek, amikor benyújtotta a határozati javaslatot, hogy Orbán Viktor megmutatta hogyan kell megvédeni a polgárokat és a keresztény értékeket. A magyar miniszterelnök világossá tette mit kell tennie egy ország vezetőjének, mire azonnal kapott egy körmöst – derült ki szavaiból.

Nem köntörfalaznak

Sziderov és pártja radikális EU-ellenes nézeteiről ismert. A politikus többször keveredett kezdeményezőként fizikai ütésváltásokba, megsértet másokat és pártjaikat, egyszer betört a közszolgálati média központjába. Bár több vizsgálatot is folytattak ellene, de soha nem büntették meg. Egyik kedvenc célpontja a Nemzeti Színház- és Filmművészeti Akadémia, amelynek épületébe kétszer rontott be az Ataka támogatói élén a diákokat sértegető jelszavakat skandálva.

A Vojla, a másik párt, amely egy platformon akarja látni a szófiai és a budapesti kormányt, Veselin Mareshki üzletember irányítása alatt áll. Ez a párt kívülről támogatja Boriszov kormányát. Mareshki számos vitatott kijelentést tett az elmúlt időszakban például a nők elleni családon belüli erőszakkal foglalkozó európai uniós szervezettel kapcsolatban. Emellett egész kis története van diszkriminatív kijelentéseinek az etnikai kisebbségekkel, a melegekkel és a nőkkel szemben.

Teszik ezt úgy, hogy közben a magyar kormánypártok szövetségesei közül egyre többen kritizálják a hazai jogállamiság helyzetét. Manfred Weber, a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt vezető politikusa is köztük van, de szót emelt a V4-es Csehország belügyminiszter – a szociáldemokratákhoz tartozó – Jan Hamácek is aggodalmát fejezte ki.

Forrás

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

A Facebook nem mutatja meg a híreket! Ők döntik el, hogy mit olvashatsz el. Ha te sem akarod, hogy ők döntsék el, milyen híreket láthass kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket a Facebookon!