Hiller: megszületett az MSZP 30 évének legfontosabb döntése

Hirdetés

Külön frakcióban, de frakciószövetségben működik majd együtt a parlamentben az MSZP és a Párbeszéd. A Párbeszéd csak úgy alakíthat frakciót, hogy abban a párt képviselőin kívül Bősz Anett, a Liberálisoktól és Burány Sándor, az MSZP-től is helyet foglal majd. Az MSZP június 17-én választ új elnököt.

Az országgyűlési választásokon elszenvedett vereség értékelése is szerepelt az MSZP országos választmányának napirendjén. Az MSZP távozó elnöke már az ülés előtt igyekezett lehűteni a kedélyeket.
Molnár Gyula elmondta: „Szerintem most nem kell itt izgulni semmi miatt. Tudjuk az eredményt, tudjuk a számokat, és azt gondolom, hogy ki kell találni azt, hogy hogyan tovább?”

Hirdetés

Alaposabb elemzésre inkább a közelgő kongresszuson számít, az azonban világos, hogy ez így nem folytatható, de továbbra is a nyitott szövetségi politikát támogatja. Ezzel a párt budapesti elnöke is egyetért.

Kunhalmi Ágnes úgy fogalmazott: „Új MSZP-re van szükség mindenféleképpen. Nincs MSZP nélkül hazai baloldal. – Kunhalmi Ágnessel az élen? – Meglátjuk. Ezt el fogja dönteni a tagság.”

Karácsony Gergely is részt vett a választmány ülésén. Ő azt mondta, hogy meg fogja köszönni a támogatást és megbeszélik, hogy hogyan tovább.

loading...

Az ülés zártkörű volt, csak az ott született döntéseket hozták nyilvánosságra.

Hiller István azt mondta: „Az MSZP választmánya felhatalmazza az országgyűlési képviselőcsoportot arra, hogy hozzon létre frakciószövetséget a Párbeszéd Magyarország Párttal.”

A Párbeszéd azonban csak úgy alakíthat önálló frakciót, ha annak legalább öt országgyűlési képviselő tagja van. A Párbeszéd listán és egyéniben összesen három képviselőt juttatott a Házba, amelyhez a Liberálisok jelöltje Bősz Anett is csatlakozik. A hiányzó képviselőt az MSZP adja át szövetségesének.

Tóth Bertalan bejelentette, hogy: „Burány Sándor lesz a Párbeszéd frakció tagja, aki meg fogja tartani párttagságát, párttisztségét, tehát a Magyar Szocialista Párt tagjaként fog ebben a frakcióban működni.”
Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke – aki valószínűleg visszaadja képviselői mandátumát – szintén megerősítette, hogy szeretnék fenntartani az MSZP és a Párbeszéd együttműködését, két frakcióban, de egy szövetségben.

Hiller István szerint ez volt az MSZP elmúlt csaknem 3 évtizedének legfontosabb döntése. A választmányi elnök azt is bejelentette, hogy az MSZP június 17-én tartja tisztújító kongresszusát, ahol mások mellett az új elnök személyéről is döntenek.

atv.hu

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

A Facebook nem mutatja meg a híreket! Ők döntik el, hogy mit olvashatsz el. Ha te sem akarod, hogy ők döntsék el, milyen híreket láthass kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket a Facebookon!