Hoppá! Dőlnek ki a csontvázak a szekrényből. Összeomolhat a román gazdaság

Hirdetés

A román lej árfolyama szerdán új negatív rekordot döntve, soha nem látott mélységbe zuhant. Ez még a világ legnagyobb és egyben „legbennfentesebb” hírügynökségének, a Bloombergnek is szemet szúrt. A román gazdaságra Magyarországon a Gyurcsány-korszakban megtapasztalt folyamatok jellemzőek, és ha a román vezetés nem lép valamit, úgy jár, mint Magyarország 2008-ban. Talán nem független a mostani folyamatoktól, hogy a most lemondott miniszterelnök, az “akasztós” Mihai Tudose korábban gazdasági miniszter volt.

A román gazdaság elképesztő tempóban növekszik, ám ennek veszélyei egyre nyilvánvalóbbak. A felfokozott tempó mögött az állami bér- és adópolitika áll, konkrétan a közszférában végrehajtott béremelések sorozata. Az elmúlt három évben radikálisan csökkentették az áfát, és ennek a két tényezőnek a hatására a bérek 15 százalékkal emelkedtek. A költségvetés lazulása miatt még az IMF is a deficit elszabadulásától tart. Románia előbb vagy utóbb túlzott deficit eljárás alá kerülhet még úgyis, hogy az Európai Unió sokkal elnézőbb vele, mint velünk valaha is volt. Ahogy közgazdász zsargonba mondják: a növekedési pálya nem fenntartható és jönni fog a fekete leves, a megszigorítások, a munkanélküliség, és az adóemelések.

Hirdetés

A már említett Bloomberg-cikk azért meglepő, mert Bukarest mindenben kedvében jár az amerikaiknak. A románok szolgalelkűen követték a tanácsaikat, megvették 4 milliárd dollárért a kissé elavult Patriot rakéta rendszert is. Emellett hatalmas katonai bázist biztosítanak az USA-nak a Fekete-tengeren, amivel komolyan belekeveredtek az amerikai – orosz konfliktusba. Teszik mindezt azért, hogy gazdasági hasznot húzzanak belőle. Ezért felettébb érdekes, hogy a jó barát Amerika figyelmeztet, és aggódik. Azt ott megszólaltatott szakértők szerint Románia nem lett gazdagabb, mert hitelből növekszik. A román polgárok nagy része nagyon szegény, alig tud megélni, és semmit se képes megtakarítani. Az ingatlanárak rettentő drágák az ottani embereknek, és egy lakás többe kerül Kolozsváron, mint Budapesten – mondják a szakemberek a Bloomberg cikkében. A jegybank már megkezdte a kamatok emelését és ennek hatására már az adósok 15% nem fizeti a jelzáloghiteleinek törlesztését. A lakosság a gazdasági növekedés ellenére nem gazdagodott, a plusz bevételeket nem félreteszi, hanem az alapvető fogyasztás finanszírozására fordítja, élelmiszert, ruhát és televíziót vásárol.

“Az ország szenved a politikai instabilitás miatt, „ – mondta Cristian Pirvulesc, a Bukaresti Politikatudományi Egyetem dékánja. De a kormányerők mindent megtehetnek, mivel nincs szilárd ellenzék, és semmi értelme előrehozott választásokat kiírni. Úgy tűnik továbbá, hogy a román belügyekbe folyamatosan beavatkozó Egyesült Államok sem kíván érdemben segíteni.

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

A Facebook nem mutatja meg a híreket! Ők döntik el, hogy mit olvashatsz el. Ha te sem akarod, hogy ők döntsék el, milyen híreket láthass kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.

loading...
Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket a Facebookon!