Hirdetés

Ismét Magyarországgal vannak tele a külföldi lapok!

Hirdetés

Távozik Magyarországról a Soros-alapítvány. Szinte minden külföldi liberálias lap sivalkodik a szörnyű magyar diktatúra miatt.

New York Times

Hirdetés

Az erős politikai nyomás és a jogi fenyegetés miatt döntött úgy a Nyílt Társadalom Alapítvány, hogy munkája immár lehetetlenné vált Magyarországon, ezért Berlinbe költözik át. A szervezet, amely a demokráciát, a szólásszabadságot és a polgárjogokat segíti, mind inkább politikai és jogi támadások célpontja lett Orbán Viktor részéről, aki elfojtotta az ellenkező véleményeket és kinyilvánította, hogy a liberális demokrácia kora lejárt. A kormányfő gyakran úgy állította be Soros Györgyöt, mint aki sötét figura és az ország szuverenitására tör. Az alapítvány elnöke, Patrick Gaspard az elhatározás bejelentésekor hangsúlyozta, hogy a magyar kormány politikai célokból befeketíti, illetve hamisan állítja be a tevékenységüket, elnyomja a civil társadalmat, olyan taktikát alkalmazva, ami példátlan az EU történetében.

loading...

A jelentés hozzáteszi, hogy a budapesti iroda bezárása szomorú csúcspontja annak a küzdelemnek, amelyet az alapítvány vívott saját munkája érdekében immár évek óta, mind inkább ellenséges környezetben. Orbán nacionalista, migránsellenes kampányt vívott és elégtétellel fenyegette meg mindazokat, akiket az állam ellenségének tart. Ezért mondta ki azt az alapítvány vezetése még a „Stop, Soros” elfogadása előtt, hogy számukra lehetetlenné vált a helyzet Magyarországon.

Washington Post

Az újság azt idézi a kormányszóvivő nyilatkozatából, hogy a Nyílt Társadalom Alapítvány azért megy el, mert nem szeretné, ha a közvélemény pontosan tudná, hogy mit csinálnak, mi módon és milyen forrásoknak köszönhetően támogatják a bevándorlást. Hozzátette, hogy a szervezet migráns földrészt, illetve migráns országot próbál létrehozni, ám ebben a magyar kormány és jog megakadályozza. Épp azért menekül az OSF külföldre, hogy kikerüljön a magyar joghatóság alól, utána pedig a határokon túlról fejt majd ki nyomást. Sok bíráló szerint ugyanakkor a Soros-ellenes kampány antiszemita. Mellesleg függőben van a Közép-Európai Egyetem sorsa is.  

Bloomberg

A hírügynökség azt írja, hogy a civilek elleni magyarországi fellépés a demokratikus értékekért folyó harc gyújtópontjába került Európán belül. A Nyílt Társadalom Alapítvány bejelentése emeli a tétet Orbán és az EU közti viszályban, miután a választási győzelem birtokában a miniszterelnök végig akarja vinni a szakítást a liberális demokráciával. A politikus az egyik legnagyobb ellenfele az unió által hirdetett multikulturális demokráciának és ihletet ad a világban egy sor bevándorlás-ellenes mozgalomnak. A kormány mindenesetre úgy kommentálta az OSF elhatározását, hogy nem fognak krokodilkönnyeket ejteni az alapítványért. Ezzel szemben Timmermans, a Bizottság alelnöke úgy értékelte, hogy a demokrácia húzza a rövidebbet, ha egy civil szervezet, amely izgalmas és toleráns demokrácia megteremtésén dolgozik, úgy érzi, hogy fenyegetik, és hogy emiatt nem tudja tovább végezni a feladatát.

FT

A tudósítás aláhúzza, hogy Soros György és alapítványa hatalmas nyomás alá került a jobboldali Fidesz részéről, Orbán Viktor azt állítja, hogy a milliárdos muzulmán migránsokkal akarja elárasztani az uniót és Magyarországot. A vádat mind a Nyílt Társadalom Alapítvány, mind független elemzők sora teljes képtelenségnek minősítette. De ez volt a párt sikeres kampányának központi eleme. A „Stop, Soros” megszigorítása pedig még tovább korlátozza a civilek tevékenységét, és aktivisták szerint általában véve is visszavetheti a civil társadalmat. Úgy gondolják, hogy az OSF döntése fordulópont, és csak táplálja a félelmeket, hogy Orbán beváltja a választási kampányban tett fenyegetését az ellenfelekkel szemben. A Fidesz hívei ellenben ünnepelték, hogy szedi a sátorfáját az alapítvány, amelyet a hatalombarát sajtó úgy állít be, mint nemzeti mumust. A másik oldal ugyanakkor attól tart, hogy a jövőben a rendőrség átkutathatja irodáit, illetve egyéb zaklatások következnek. Az egyik munkatárs megjegyezte, hogy a hazugságpropaganda nyilvánvalóan működik, sokan elhiszik a kormány által terjesztett valótlanságokat.

Süddeutsche Zeitung

A kommentár riasztó jelzésnek, egyben az EU-hoz intézett segélykiáltásnak nevezi, hogy Soros György alapítványa elhagyja Budapestet. De úgy néz ki, hogy eredményes volt az össztűz, sikerült elűzni az OSF-t, az Magyarországról is kivonul. A kormányfő elégedett lehet, hiszen legyűrt egy ellenfelet, akit államellenségnek minősített. Ám a fejlemény csapás minden magyar szervezet számára, amely az emberi jogokért dolgozik. De riasztólövés a magyar demokrácia mellett, amit meg kell hallani Brüsszelben, bár ott persze már jó ideje nagy aggodalommal követik a Soros elleni fékevesztett kampányt. Ám idáig minden közbeavatkozási kísérlet hiábavalónak bizonyult. Az unió erőtlennek tűnik és ennek megvannak a maga következményei. Itt már nem csupán egy alapítvány vagy Magyarország a tét, az EU-t mint értékközösséget érte kihívás. Sürgősen meg kell rá találni a választ, mármint hogy az integráció miként tud megbirkózni azzal, hogy egyes tagállamokban aláássák a demokráciát.

 

 

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

A Facebook nem mutatja meg a híreket! Ők döntik el, hogy mit olvashatsz el. Ha te sem akarod, hogy ők döntsék el, milyen híreket láthass kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket a Facebookon!