Hirdetés

Káosz Brüsszelben: továbbra sem érthető, hogy mit akar az unió vezetése

Hirdetés

Az uniós tagországoknak biztosítaniuk kellene, hogy ne minősüljön bűncselekménynek a migránsoknak nyújtott humanitárius segítség – javasolja az Európai Parlament csütörtöki állásfoglalása. A jelenlegi uniós irányelv szerint a tagállamok kötelesek büntetőjogi szankciókat alkalmazni azok ellen, akik a migránsok szabálytalan belépését, átutazását vagy tartózkodását segítik.

Az Európai Parlament állásfoglalása a Stop Soros törvénycsomagra adott gyenge válasz – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában. Meggyőződése, hogy Brüsszelben amellett, hogy figyelik a tagállami folyamatokat, az Európai Parlamentben különösen aggódva tekintenek arra, hogy Magyarország beépített a magyar jogrendszerbe egy olyan szabályozást, amelynek lényegét az Európai Unió Tanácsának 2002/90 EK tanácsi irányelve tartalmazza.

Hirdetés

Ez alapján büntethető minden olyan személy, aki illegális migránsok betelepedését, tartózkodását, utazását elősegíti, támogatja az illegális migrációt, és hozzájárul annak szervezéséhez. A rendeletnek azonban van egy kitétele, amely kimondja, hogy ha valaki humanitárius jelleggel teszi mindezt, akkor az nem büntethető – tette hozzá.

loading...

Támogatnák az NGO-kat

A kitétel egy speciális rész, ifj. Lomnici Zoltán szerint ezt az álláspontot akarta az Európai Parlament „kimaxolni”, kiterjeszteni. Szerinte ennek megnyilvánulásaként lehet értékelni az állásfoglalást.

Deák Dániel politológus, a Figyelő főmunkatársa a műsorban elmondta: nem ez az első ilyen állásfoglalás, áprilisban ugyanis már elfogadott az Európai Parlament egy ehhez hasonló állásfoglalást. Akkor azt mondták ki, hogy a nem kormányzati szervezetek, vagyis az NGO-k létfontosságúak az európai értékek védelme és tiszteletben tartása érdekében. Akkor még követelték azt is, hogy a 2020-ban kezdődő uniós ciklusban különítsenek el uniós forrásokat arra, hogy az NGO-kat támogassák – hangsúlyozta.

Hozzátette: egyre többen vannak azok, akik ellenzik a migrációt, számos országban a politika is a bevándorlásellenesség mellett áll ki.

Nincs egyértelmű szabályozás

Ifj. Lomnici Zoltán szerint az úgynevezett másodlagos jogforrások körébe kell sorolni az irányelveket, amelyek szemben a rendelettel, nem feltétlenül érvényesülnek automatikusan. Az irányelvek szempontjából nem egyszerű a helyzet. Hozzátette: nem teljesen egyértelmű az állásfoglalás, hiszen jelenleg mind a 28 uniós tagállamban büntetik az illegális migrációt, azonban ez nem egyértelmű, az pedig pláne nem, hogy ha valaki ezt humanitárius köntösbe öltözteti, akkor nem vonják felelősségre.

Az alkotmányjogász úgy fogalmazott: Magyarországon a Stop Soros alapján bárki, aki hálózatot épít, illegális migránsokat törvényellenesen Magyarország területére szállít, átsegít vagy átszállít, azt egyértelműen büntetik. Németországban azonban nem feltétlenül egyértelműek ezek a szabályok, ugyanis ott csak részlegesen valósulnak meg a büntetések.

Deák Dániel elmondta: a francia alkotmánytanács véleménye szerint, aki nem húz hasznot az illegális bevándorlásból, és annak segítéséből, azt nem szabadna megbüntetni. Az európai értékek, amelyekre hivatkozik az EP állásfoglalása, átértelmezhető. A határokhoz érkező migránsok, illegális bevándorlók és az illegális bevándorlást támogató politikusok is akár átértelmezik ezeket, és azt mondják, hogy támogatni kell az illegális bevándorlást, és mindenkit be kell engedni, aki a határokhoz érkezik.

Hozzátette: a keresztény értékekre hivatkozva is átfogalmazzák, kiforgatják azokat a fogalmakat, amelyeket Európában már évszázadok óta alkalmazunk. Az illegális bevándorlókkal szembeni tagállami önvédelem pedig jogosnak tekinthető. Nem veszik figyelembe sem Brüsszelben, sem a francia döntésnél az alapértékeket, csak kiforgatják azokat – mondta Deák.

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

A Facebook nem mutatja meg a híreket! Ők döntik el, hogy mit olvashatsz el. Ha te sem akarod, hogy ők döntsék el, milyen híreket láthass kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket a Facebookon!