Kemény idők elé néz Angela Merkel

Hirdetés

A berlini kormány két kereszténypártjának július elején létrejött kompromisszuma szerint a belügyminiszter kilátásba helyezte a határellenőrzés visszaállítását, ha nem születik megállapodás Olasz-, Spanyol- és Görögországgal az ott már menedéket kért migránsok Németországból történő visszavételéről.
Elsőként a spanyol kormány egyezett bele a menedékkérők visszaküldésébe, de a téma napirendre kerül a kancellár és a spanyol miniszterelnök hétvégére tervezett tanácskozásán, amelyre Andalúziában, a spanyol kormányfő nyári rezidenciáján kerül sor.

A madridi kormánnyal aláírt megállapodás értelmében szombattól Spanyolországba visszaszállíthatók lesznek azok a német határon feltartóztatott migránsok, akiket a spanyol hatóságok már regisztráltak. A madridi kormány a megegyezést nem kötötte semmilyen előfeltételhez, amiből tudósítók arra következtetnek, hogy a Rómával és Athénnal kezdett tárgyalásokon az ellenszolgáltatás kérdése is felmerült.

Hirdetés

Mivel egyelőre csak az osztrák-német határon van szúrópróbaszerű forgalomellenőrzés,

nem kizárható, hogy Spanyolország felől Franciaországon át nem egy menekült majd akadálytalanul léphet be Németországba.
Ha jelentkeznek a hatóságoknál, úgynevezett tranzitközpontokban 48 órán belül kiderítik, hogy regisztráltatták-e magukat az Európai Unió valamelyik más tagállamában. Ha igen, akkor visszaküldenék őket az adott országba. Ehhez azonban olyan, kétoldalú megállapodásra van szükség, mint amilyent most a spanyol kormánnyal írtak alá.

Noha hivatalos megegyezést még nem kötöttek Ausztriával, Bécs és Berlin között egyetértés van abban, hogy a osztrák területen regisztráltakat visszafordíthatják a közös határról. A berlini koalíció két kereszténypártja között július elején született kompromisszum értelmében Angela Merkel kancellár ígéretet tett, hogy valamennyi uniós tagállammal tárgyalásokat kezd hasonló, kétoldalú megállapodás előkészítéséről. Jól értesült források szerint a Görögországgal kezdett megbeszélések jó úton haladnak, míg Rómával még komoly nézetkülönbségek mutatkoznak.

loading...

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

A Facebook nem mutatja meg a híreket! Ők döntik el, hogy mit olvashatsz el. Ha te sem akarod, hogy ők döntsék el, milyen híreket láthass kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket a Facebookon!