Hirdetés

Kitálal az Aldi pénztárosa – megdöbbentő dolgokról számol be!

Hirdetés

Úgy tűnik, az Aldi-pénztárosok élete valóban olyan stresszes, mint ahogy kívülről látszik, kemény teljesítmény-kényszer alatt dolgoznak. A vevők is macerásak tudnak lenni. Viszont Németországban még a nettó alapfizetésük is eléggé vonzó, és még egyéb pluszpénzek is bőven akadnak számukra. Jelenleg is jó pár száz ilyen dolgozót keresnek.

Mennyit keres tulajdonképpen egy pénztáros az Aldinál? Az olcsóság képe, amit az áruházlánc kialakított, a dolgozókra is vonatkozik? – teszi fel a kérdést a német Stern magazin weboldala.

Hirdetés

Az Aldi Südnél az első évben 950 eurót fizetnek a kezdő, még betanítandó munkaerőnek, ami a második évben 1200 euróra emelkedik. (Ez mintegy 309, illetve 390 ezer forint.) A németek szinte mindig bruttó béreket szoktak említeni a bonyolult adózási szabályok miatt.

loading...

Egy úgynevezett duális tanulmányokat végzett munkaerő (aki az elméleti iskola mellett már szakmai gyakorlatot is végzett) 1400 eurót (455 ezer forintot) keres havonta. Ám ezek a számok általában úgy értendők, hogy kapnak 13. havi fizetést, plusz karácsonyi és nyaralási fizetéskiegészítést is.

Háromnegyed millió forintért?

Különböző német karrieroldalak szerint azonban az áruházláncoknál az eladók 11-15 eurós órabérekért dolgoznak. Ez olyan 1800-2500 euró lehet egy hónapban. Egy másik statisztika, a Hans Böckler Alapítvány szerint bruttó 2329 euró (757 ezer forint) a jobbak, képzettebbek fizetése a szakmában. A magasabb számok tehát a tapasztaltabb, bevált munkaerőre vonatkoznak.

Mennyi marad adó után?

Mennyi a nettója ennek a 2329 eurónak? Ez rengeteg mindentől függ, a családi állapottól és a házastárs fizetésétől kezdve a gyerekek számán át az egyházi adóig, de még a lakhely is számít. Egy internetes kalkulátor alapján azt mondhatjuk, hogy körülbelül 1550 euró (504 ezer forint körüli) marad nettó egy egyedülálló esetében. Durván harmada megy el a bruttónak adókra.

Ám ezt csak kevesen érik el, ugyanis nagyon sok a szakmában a félmunkaidős, részmunkaidős állás, több, mint a dolgozók fele ilyen. Főleg a kasszánál. Így valójában csak 1600-1800 euró között van az átlagfizetés az Aldinál, de csak 18,5 órás átlagos heti munkaidővel. A dolgozók kétharmada egyébként nő.

Húzós a norma

A Focus.de magazin oldala statisztikák helyett egy konkrét pénztárost interjúvolt meg, aki 28 éves, de már 15 éves kora óta dolgozik az Aldinál. Közben képesítést is szerzett. Szerinte az, hogy mennyire stresszes a munka, nagyban az üzletvezetőtől függ. Van például, amelyik állandóan hajtja a pénztárosokat, a másik inkább másik pénztárat nyittat, ha sokan vannak.

Ám van norma, egy bizonyos mennyiségű árú, amit egy bizonyos idő alatt be kell olvasniuk a szkennerrel. Ez óránként 3400-3500 árucikk, vagyis majdnem minden másodpercben egy. A sztornózások számát is nézik, amikor pedig nem kasszában vannak, árut kell kipakolni. Itt egy raklapra maximum 15 percük van, ami szintén húzós.

A külföldiek kedvesebbek

Ezzel a nyomással sarkallják a dolgozókat magasabb teljesítményre, hogy spóroljanak a létszámon, személyi költségeken és alacsonyan tarthassák az árakat. Ám a pénztárosnő azt mondja, komoly konzekvenciája soha nem volt, ha a nap végén nem stimmeltek a számai.

Emellett a vevőkre is kell figyelni, akik nem szeretik a hosszú sorokat, és néha túl sokáig tart elpakolniuk, főleg az idősebbeknek. Sok vevő pedig morog, ha valami nem megy flottul. “Főleg a németek, akik gyakran lenéznek, amikor látják, hogy török migrációs háttérrel rendelkezem. A külföldiek gyakran kedvesebbek” – mondja a pénztáros. (Akinek eszerint legalább az egyik szülője török származású.)

Terepjárós bioanyukák

A legrosszabb vevők szerinte a “főállású bioanyukák”, akik óriási terepjáróval érkeznek, és megsértődnek, ha nem pakolhatnak be mindent rögtön a pénztárnál a szatyraikba, feltartva ezzel az egész sort. Viszont felbukkanásuk jelzi, hogy az Aldi nemcsak szerény minőségű olcsó termékeket kínál, elmozdult a jobb termékek felé is.

A pénztárosnő mintegy bruttó 2400 eurót keres egy hónapban, plusz 13. havi fizetés, plusz egy fél havi fizetésnek megfelelő vakációpénz, plusz a túlórapénzek. Alapmunkaideje 38 óra hetente, és évi 30 nap szabadságot kap. A nyugdíjkorhatára a jelenlegi szabályok szerint 65 év lenne.

721 hely

A Gehaltsvergleich.de weboldalon egyébként jelenleg 721 szabad pénztárosi állásról tudnak országszerte, 1562 – 2763 eurós bruttó fizetésekért.

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

A Facebook nem mutatja meg a híreket! Ők döntik el, hogy mit olvashatsz el. Ha te sem akarod, hogy ők döntsék el, milyen híreket láthass kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket a Facebookon!