Hirdetés

Lassan térdre rogy Németország!

Hirdetés

A német gazdaság látszólag megállíthatatlanul száguld, a felszín alatt azonban egyre több az arra utaló jel, hogy szép lassan elveszíti egyik legféltettebb kincsét, méltán híres versenyképességét – hívják fel a figyelmet írásukban a Commerzbank szakértői. Ez nem azt jelenti, hogy néhány éven belül Németország összerogyására kell felkészülni, a lassan rohadó fundamentumok miatt viszont a következő gazdasági visszaesésből való kilábalás sokkal nehezebb lehet, mint ahogy a 2008-as krízisből, illetve az eurózónás adósságválságból sikerült kimászniuk.

Lassan rohadó infrastruktúra

Hirdetés

Németországgal kapcsolatban valahogy nem az infrastruktúra rossz állapota jut elsőként az ember eszébe. Sőt, az általános vélekedést pontosan ennek ellenkezője jellemzi. A World Economic Forum 2017-es versenyképességi jelentésében Németország infrastruktúrájának állapotát a 10. legjobbnak ítélte meg 137 országból, ami első ránézésre nem ad okot különösebb aggodalomra – írja a portfolio.hu.

loading...

Az igazsághoz viszont hozzá tartozik, hogy a 2008-as jelentésében a WEF még első helyre sorolta a német infrastruktúrát, azóta viszont az utak, vasutak, kikötők és egyéb épületek, illetve építmények állapota folyamatosan romlott.

A probléma forrása abban keresendő, ami miatt Németországot mostanában egyébként is egyre több kritika éri. Miközben a német állam az alacsony kamatoknak köszönhetően évről évre rengeteg pénzt takarít meg (ennek köszönhetően pedig már többletes a költségvetés), az így felszabaduló forrást nem fordítja kellő mennyiségben gazdaságfejlesztésre (pl. az infrastruktúrára), amivel végső soron nem csak magának, hanem az egész euróövezeti gazdaságnak árt.

Az ország újraegyesítése után jelentős infrastrukturális beruházások valósultak meg az elmaradottabb keleti tartományokban, ezt követően azonban alább hagyott a lendület, az állami beruházások GDP-arányos értéke (nettó értelemben, vagyis az amortizáción felül) gyorsan csökkenni kezdett. A folyamat végül eljutott arra a szintre, hogy a beruházásra fordított összegek olykor már az amortizációból fakadó veszteségek pótlására sem voltak elegendők, az infrastruktúra minősége így romlani kezdett.

Nem arról van szó tehát, hogy katasztrofális állapotok uralkodnának Németországban, egy valami viszont nyugodtan kijelenthető: a német döntéshozók nem tesznek meg mindent az utóbbi évek kedvezőtlen folyamatainak megfordítására, holott a gazdaság kivételesen jó helyzete könnyedén lehetővé tenné.

Hiányzik a szakképzett munkaerő

A vállalatok helyzetét nehezíti, hogy Németországból is – sok más országhoz hasonlóan – egyre nagyobb mennyiségű szakképzett munkaerő hiányzik. Bár a Szövetségi Foglalkoztatási Ügynökség (BA) rendszeresen hangsúlyozza, hogy nincs az egész országra kiterjedő hiány a szakképzett dolgozókból, az adatokat elnézve nagyon nem ez a kép rajzolódik ki. A statisztikák egyértelműen azt jelzik, hogy a képzetlen munkavállalókon kívül gyakorlatilag mindenkiből hiány van.

Ráadásul ez a helyzet a jövőben súlyosbodhat, ugyanis míg a teljes foglalkoztatottság közelében pörgő gazdaság hasítani fog, a népesség gyorsan öregszik. A munkaképes korú lakosság 2025-re várhatóan 0,5%-kal, 2030-ra pedig 0,7%-kal csökkenhet, amit a szakképzett munkavállalók beáramlása sem fog tudni megakadályozni. Főként úgy, hogy várhatóan csökkenni fog a Közép- és Kelet-Európából, illetve a perifériás államokból érkezők száma az elmúlt évekhez képest, elsősorban a donorországok gazdasági helyzetének javulása miatt.

A migrációs hivatal adatai alapján az is jól kirajzolódott, hogy Németország az elmúlt években beérkezett menekültektől sem várhatja a gazdaság egyik legégetőbb problémájának megoldását. Méghozzá azért, mert több mint kétharmaduk nem rendelkezik szakképzettséggel, képzetlen munkaerőből pedig eddig sem volt általános hiány. A Commerzbank elemzői szerint egy olyan pontrendszert kéne kialakítani az EU-n kívülről érkező bevándorlók számára, amellyel hatékonyan kiértékelhetők lennének a bevándorolni szándékozók képességei, ezáltal pedig biztosíthatóvá válna a gazdasági növekedéshez való hozzájárulásuk.

Fájdalmas lesz az ébredés

Bár néhány szakértő már most látni véli a katasztrófa előjeleit, a kirobbanó formában lévő gazdaság és a rendkívül kedvező globális környezet miatt a döntéshozók többsége egyszerűen nem vesz tudomást a problémákról – olvasható a Commerzbank elemzésében. A fájdalmas ébredésre a jelenlegi jó idők végeztével fog sor kerülni, ekkor azonban már túl késő lesz, Németország ugyanis nem lesz képes Főnix madárként hirtelen feltámadni, miképp tette azt a 2008-as válság után. Mélyreható reformok nélkül hosszú és nehézkes kilábalás vár majd az euróövezet legnagyobb gazdaságára.

A facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket. Ők döntik el mit láthatsz és mit nem!

Ha nem akarod, hogy a facebook döntse el, mit olvashatsz, kattints ide és iratkozz fel híreinker.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket a Facebookon!

Show Buttons
Hide Buttons