Magyarországgal példálóznak miközben Svédországot hozzák rossz példának nyugaton

Hirdetés

A jobboldali, szociálkonzervatív svéd Samtiden hír- és véleményportál “A munkanélküliség felszámolásában Svédország rosszul, Magyarország nagyon jól teljesít” címmel mutatta be, hogy Svédországban rosszul alakul a munkanélküliségi trend: „Foglalkoztatottsági fiaskó Löfvennek, foglalkoztatottsági siker Lengyelországnak és Magyarországnak”.

A portál szerkesztősége azzal foglalta össze a cikk mondanivalóját, hogy a tömeges bevándorlást meggátló országok alacsonyabb munkanélküliséget tapasztalnak, miközben Svédország „sziklaként” zuhan a munkanélküliségi rangsorban.

Hirdetés

A svéd gazdaság általában jól áll – állítja a kormány saját tavaszi költségvetési jelentésében. Csakhogy a hosszú távú trendek nem pozitívan alakulnak. Így például Svédország igen messze áll Stefan Löfven kormányfő legfontosabb ígéretétől, amelyet miniszterelnökké választásakor mondott. Azt, hogy „nálunk lesz Európa legalacsonyabb munkanélküliségi aránya”.

A trend éppen az ellenkező irányba halad. Svédország zuhan a foglalkoztatottság szerint besorolt országok listáján.

Az európai országok munkanélküliségi adatait bemutató Eurostat 2014 szeptemberi adatai szerint – vagyis akkor, amikor a Löfven-kormány megkezdte hivatali működését – Svédország a 12-ik helyen állt a legalacsonyabb munkanélküliséget mutató országok listáján. Ekkor 7,8 százalékos volt a munkanélküliség a 15 – 74-éves korosztályban. A 2018 januári adatok viszont borzalmas bizonyítványt állítanak ki a Löfven-kormánynak. Annak ellenére, hogy a munkanélküliség aránya 6,5 %-ra csökkent, Svédország jelenleg a 17-ik helyre esett vissza a 28 uniós tagország listáján.

loading...

Ugyanakkor látható, hogy azon országok, amelyeket súlyosan bírálnak, amiért nem követik Brüsszel migrációs diktátumát, a még alacsonyabb munkanélküliség révén befektetéseket nyernek.

Az Orbán Viktort miniszterelnökké választott Magyarország a korábbi 10-ik helyéről a negyedik helyre emelkedett a munkanélküliségi ranglistán. Lengyelország konzervatív kormánya is örömmel tekinthet arra, hogy a 13-ik helyről jutott fel a 7-ik helyre.

Európában a legjobb teljesítményt e téren a Cseh Köztársaság nyújtja, ahol nemrégiben választották újra az unióval és a migrációval szemben kritikus elnökét, Milos Zemant, ami komoly csalódást jelentett Brüsszelben. Az ország a korábbi negyedik helyről a legjobb helyre emelkedett 2,4 százalékos munkanélküliségi arányával.

A nyugati politikusok rohantak kávét kínálva üdvözölni a menedékkeresők százezreit, majd a helyi közösségeket kényszerítették arra, hogy otthont nyújtsanak a migránsoknak. És természetesen ezek az emberek a munkanélküli statisztikában mutatkoznak, mivel legtöbbjük nem tud svédül és alacsony végzettségű.

Elmondhatnánk, írja a cikk, hogy a svéd politikusoknak – a labdarúgás nyelvét használva – legjobb lenne, ha a labdára figyelnének. Az olyan országokban, mint Lengyelország és Magyarország, a migrációt korlátozták és ott a vezetőknek idejük maradt saját népükre koncentrálni és arra, hogy munkalehetőségeket biztosítsanak számukra. Ami egy demokratikus országban a legfontosabb feladat.

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

A Facebook nem mutatja meg a híreket! Ők döntik el, hogy mit olvashatsz el. Ha te sem akarod, hogy ők döntsék el, milyen híreket láthass kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket a Facebookon!