Megerősítették: Karnyújtásnyi közelségbe került Orbánék célja

Hirdetés

A második becslés szerint is 4,4 százalékkal emelkedett a GDP az első negyedévben.

Ahogy arról már korábban írtunk, a KSH első becslése szerint 4,4 százalékkal nőtt a hazai össztermék az idei első negyedévben. A növekedéshez elsősorban a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 4,7, az előző negyedévhez viszonyítva 1,2 százalékkal nőtt, ezt közölte a KSH.

Hirdetés

A termelési oldalon az ipar hozzáadott értéke 2, ezen belül a feldolgozóiparé 2,5 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóiparon belül a gép és gépi berendezés gyártása ágazat kivételével a jelentősebb súlyú ágazatok mindegyike bővült. A legnagyobb emelkedést az építőiparban láthattuk, ennek teljesítménye 23 százalékkal emelkedett. A mezőgazdaság hozzáadott értéke ugyanakkor 0,6 százalékkal csökkent. A nemzetgazdasági ág egyes szektorai az alábbi módon járultak hozzá a növekedéshez:

A háztartások tényleges fogyasztása 5,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 5,9 százalékkal bővült, ezen belül minden kiadási csoportban volumennövekedés volt tapasztalható. A kiadási csoportok közül a lakberendezés, lakásfelszerelés, az élelmiszerek, a közlekedés, a hírközlés, valamint a szabadidő, kultúra esetében a volumen az átlagot meghaladóan emelkedett. A háztartások Magyarország területén realizálódó fogyasztási kiadása 6 százalékkal nőtt.

A kormányzattól kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 0,7, a közösségi fogyasztásé 4,6 százalékkal bővült. A háztartásokat segítő nonprofit intézményektől kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 8,3 százalékkal nagyobb lett. A fenti folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 5 százalékkal emelkedett.

loading...

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

A Facebook nem mutatja meg a híreket! Ők döntik el, hogy mit olvashatsz el. Ha te sem akarod, hogy ők döntsék el, milyen híreket láthass kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket a Facebookon!