Hirdetés

Mélyen a zsebbe nyúl a kormány: szimbolikus 400 milliárdos tartozástól szabadulnak meg

Hirdetés

Jövő héten fizeti vissza Magyarország Gyurcsányék utolsó kölcsönét

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint jövő hétfőn esedékes egy devizakötvényünk lejárata. Még 2008. június 11-én 1,5 milliárd euró értékben bocsátott ki Magyarország eurókötvényeket 5,75 százalékos hozam mellett. Ez volt az utolsó olyan kölcsön, amihez még Gyurcsány Ferenc idején jutott az ország.

Hirdetés

Az ÁKK adatai szerint némi előtörlesztés történt ugyan, viszont a kötvények zöme még visszafizetésre vár. A 2017. végi állapot szerint 1,288 milliárd eurónyit kell törlesztenünk, vagyis a cikkünk írásakor érvényes 318 forintos árfolyammal számolva 409 milliárd forintot adnak ki majd Orbánék.

loading...

A visszafizetés szinte kizárt, hogy gondot jelentsen a magyar állam számára. Az állampapír-értékesítés a heti aukciókon gond nélkül zajlik, ráadásul a lakosság érdeklődése is töretlen a magyar állampapírok iránt, és a kormány jegybanknál vezetett Kincstári Egységes Számláján is elegendő fedezet áll rendelkezésre. A Magyar Nemzeti Bank április végi adatai szerint 785 milliárd forintot parkoltatott a KESZ-számlán.

Az eurókötvény visszafizetésének köszönhetően júniusban a központi kormányzat adóssága is nagyléptékben csökkenhet majd. Egyelőre csak az április végi adat áll rendelkezésre, ami szerint a kormányzatnak 27 644 milliárdos adóssága volt, vagyis 898 milliárd forinttal több a tavaly év véginél. A mostani törlesztéssel így kvázi megfelezi az állam az idén termelt adósságot.

Ezzel egyébként az idei évre a kormány le is tudta a devizakötvény-lejáratokat. A következő ilyen törlesztés majd 2019. január 11-én lesz esedékes, akkor egy 7 éves futamidejű eurókötvény fog lejárni.

A facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket. Ők döntik el mit láthatsz és mit nem!

Ha nem akarod, hogy a facebook döntse el, mit olvashatsz, kattints ide és iratkozz fel híreinker.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket a Facebookon!

Show Buttons
Hide Buttons