Migránsokkal roskadásig megtelt hajók várják az olasz partok előtt, hogy kiköthessenek

Hirdetés

Egyre több civil hajó várakozik az olasz felségvizek közelében, hogy engedélyt kapjanak a kikötésre az olasz kikötőkben. Egy amerikai katonai hajó sem kap kikötési engedélyt.

Továbbra is utasításokra vár a Trenton nevű amerikai hadihajó, amely több mint 40 migránssal a fedélzetén jelenleg a szicíliai Augusta kikötője előtt vesztegel – közölte csütörtökön az amerikai haditengerészet szóvivője.

Hirdetés

Nemzetközi partnereinkkel egyeztetünk, hogy végleg rendezhessük ügyüket. – mondta a szóvivő. Hangsúlyozta, hogy a korábbi sajtóértesülésekkel szemben az amerikai hajó nem vett fedélzetére holttesteket. Mint mondta, a Líbia partjai előtt kedden véghez vitt mentési akcióban a tengeren sodródó 12 élettelen testet számláltak, de a halott hajótörötteket végül hátrahagyták. Az amerikai hadihajó felkérte a Sea Watch német nem kormányzati szervezet  térségben tartózkodó hajóját, hogy vegye át fedélzetéről a túlélőket. Az NGO ezt elutasította, mivel az olasz hatóságoktól nem kapott írásban biztosítékot arra, hogy a migránsokkal kiköthet egy itáliai kikötőben. Flavio Di Giacomo, a Nemzetközi Migrációs Szervezet szóvivője szerint az amerikai flotta nápolyi támaszpontján állomásozó Trenton eddig nem kapott engedélyt arra, hogy befusson Augusta kikötőjébe.

Sürgetően szükség van arra, hogy beengedjék őket a kikötőbe. A túlélőknek azonnali segítségre van szükségük– írta Di Giacomo a Twitteren.

Bírálói szerint az olasz vezetés időhúzási taktikát alkalmaz. Matteo Salvini olasz belügyminiszter korábbi megjegyzése szerint mostantól  a  nem kormányzati szervezetek migránsokat szállító hajói nem kapnak kikötési engedélyt Olaszországban. Egyedül az olasz haditengerészetnek vagy az olasz parti őrségnek a hajói érkezhetnek migránsokkal az olasz partokra. Olaszország vasárnap megtagadta a francia Sos Mediterranée és az Orvosok határok nélkül civilszervezetek által működtetett, 629 migráns szállító mentőhajó kikötését, de Málta sem fogadta a hajót. Az Aquarius sorsa végül kedden rendeződött: a migránsokat olasz hajók segítségével szállítják át Spanyolországba, amely felajánlotta, hogy fogadja őket.

loading...

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

A Facebook nem mutatja meg a híreket! Ők döntik el, hogy mit olvashatsz el. Ha te sem akarod, hogy ők döntsék el, milyen híreket láthass kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket a Facebookon!