Hirdetés

Migránsokkal roskadásig megtelt hajók várják az olasz partok előtt, hogy kiköthessenek

Hirdetés

Egyre több civil hajó várakozik az olasz felségvizek közelében, hogy engedélyt kapjanak a kikötésre az olasz kikötőkben. Egy amerikai katonai hajó sem kap kikötési engedélyt.

Továbbra is utasításokra vár a Trenton nevű amerikai hadihajó, amely több mint 40 migránssal a fedélzetén jelenleg a szicíliai Augusta kikötője előtt vesztegel – közölte csütörtökön az amerikai haditengerészet szóvivője.

Hirdetés

Nemzetközi partnereinkkel egyeztetünk, hogy végleg rendezhessük ügyüket. – mondta a szóvivő. Hangsúlyozta, hogy a korábbi sajtóértesülésekkel szemben az amerikai hajó nem vett fedélzetére holttesteket. Mint mondta, a Líbia partjai előtt kedden véghez vitt mentési akcióban a tengeren sodródó 12 élettelen testet számláltak, de a halott hajótörötteket végül hátrahagyták. Az amerikai hadihajó felkérte a Sea Watch német nem kormányzati szervezet  térségben tartózkodó hajóját, hogy vegye át fedélzetéről a túlélőket. Az NGO ezt elutasította, mivel az olasz hatóságoktól nem kapott írásban biztosítékot arra, hogy a migránsokkal kiköthet egy itáliai kikötőben. Flavio Di Giacomo, a Nemzetközi Migrációs Szervezet szóvivője szerint az amerikai flotta nápolyi támaszpontján állomásozó Trenton eddig nem kapott engedélyt arra, hogy befusson Augusta kikötőjébe.

loading...

Sürgetően szükség van arra, hogy beengedjék őket a kikötőbe. A túlélőknek azonnali segítségre van szükségük– írta Di Giacomo a Twitteren.

Bírálói szerint az olasz vezetés időhúzási taktikát alkalmaz. Matteo Salvini olasz belügyminiszter korábbi megjegyzése szerint mostantól  a  nem kormányzati szervezetek migránsokat szállító hajói nem kapnak kikötési engedélyt Olaszországban. Egyedül az olasz haditengerészetnek vagy az olasz parti őrségnek a hajói érkezhetnek migránsokkal az olasz partokra. Olaszország vasárnap megtagadta a francia Sos Mediterranée és az Orvosok határok nélkül civilszervezetek által működtetett, 629 migráns szállító mentőhajó kikötését, de Málta sem fogadta a hajót. Az Aquarius sorsa végül kedden rendeződött: a migránsokat olasz hajók segítségével szállítják át Spanyolországba, amely felajánlotta, hogy fogadja őket.

A facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket. Ők döntik el mit láthatsz és mit nem!

Ha nem akarod, hogy a facebook döntse el, mit olvashatsz, kattints ide és iratkozz fel híreinker.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket a Facebookon!

Show Buttons
Hide Buttons