Hirdetés

Nagy bajban Merkel! Ez nagyon fog fájni Németországnak:

Hirdetés

Angela Merkelnek nem az európai bevándorlás, nem az oroszok és nem az EU-tagállamaiban erősödő populizmus okozza majd a legnagyobb fejfájást, miután a napokban megalakítja új kormányát – írja a Bloomberg. A legnagyobb kihívást Donald Trump, az USA elnöke jelenti, aki kitartóan ostorozza a németeket.

Merkel startra kész: indul az EU-s offenzíva

Hirdetés

Olyan ez nála, mint egy viszketés, amelynek vakargatását képtelen abbahagyni – hoz színes hasonlatot a Bloomberg az USA harcias államfőjének viselkedésére. Trump egyszerűen nem tudja békén hagyni Németországot. Akár az acélvámról van szó, akár az autóimportra kivetendő vámról, akár arról, hogy a NATO-tagállamok nem járulnak hozzá kellőképpen a katonai szövetség költségvetéséhe, a németek mindig rossz fényben tűnnek fel.

loading...

Ez furcsa

Nagyon szokatlan, hogy egy ország vezetője nyomást gyakorol a szövetségeseire – mondja Sebastian Dullien, a berlini European Council on Foreign Relations vezető munkatársa. Utalva arra, hogy az USA elnöke összekapcsolja a kereskedelmi kapcsolatok és a védelmi kiadások emelésének ügyét, úgy véli, hogy egy országnak nincs szüksége ellenségekre, ha olyan barátai vannak, mint az Egyesült Államok Trumppal az élén.

Németország négyszer akkora külkereskedelmi többletet ért el az USA-val szemben 2017-ben, mint Kanada és blue chip vállalatai, mint például a Daimler vagy a BMW rettenetesen kiszolgáltatottak exportjuknak. Ezért aztán a németek természetes célpontot kínálnak Trumpnak, aki szeretne rámutatni azokra, akik szerinte inkorrekt kereskedelmi kapcsolatokat folytatnak az országával.

Fájni fog

Ezért aztán ha az elnök gazdaságpolitikai intézkedésekké formálja dörgedelmeit, az olyan fenyegetést jelent a német gazdaságra, amely háttérbe szorítja az új kormány napirendjén a brexitet, Kína előretörését Európában vagy az eurózóna reformját. Merkel máris jelezte, hogy támogatja az EU válaszlépéseit az amerikai acél- és alumíniumvámra. Ugyanakkor fő célja, nem a konfliktus élezése, hanem annak enyhítése.

Kanada és Mexikó kivételt kap a 25 százalékos acél- és a 10 százalékos alumíniumvám alól, Ausztrália állítólag szintén megkapja ezt a privilégiumot, a függetlenség felé haladó Nagy-Britannia pedig keresi a kivételezés lehetőségét. Az EU a Politico tudósítása szerintazt az ukázt kapta Washingtontól, hogy akkor számíthat kivételre, ha megbízható partnernek bizonyul a kapacitásfelesleggel – értsd: a Kínával – szembeni fellépésben.

Számítások szerint ha Merkelnek nem sikerül megegyeznie Trumppal akkor az rövid távon akár 500 000 munkanélkülit is jelenthet Németországnak.

A facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket. Ők döntik el mit láthatsz és mit nem!

Ha nem akarod, hogy a facebook döntse el, mit olvashatsz, kattints ide és iratkozz fel híreinker.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket a Facebookon!

Show Buttons
Hide Buttons