Népszavazás lehet Magyarországon az uniós kilépésről

Hirdetés

Az uniós tagságról kezdeményezne népszavazást a Mi Hazánk Mozgalom. Jogászok szerint azonban nem lehet feltenni ezt a kérdést.

„Ha ki kell lépni, akkor ki kell lépni, tehát legyünk demokratikusak, nem mi akarjuk ezt eldönteni” – mondta Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke.

Hirdetés

A magyar állampolgárokat 2003-ban egyszer már megkérdezték az uniós tagságról – írja a hirtv.hu. Akkor csaknem 84 százalékuk támogatta azt, Toroczkai László szerint azonban 15 éve még senki nem tudta, milyen lesz uniós tagnak lenni. A Jobbikból kiszakadt Mi Hazánk Mozgalom most újra feltenné a kérdést.

Magyarország uniós tagságáról nem lehet népszavazást tartani. Az ország NATO-tagságával kapcsolatban ugyanezt próbálta elérni 2007-ben a Magyar Függetlenségi Párt. Az Alkotmánybíróság elkaszálta a kezdeményezést, nemzetközi szerződésből eredő kötelezettséget ugyanis nem érinthet népszavazási kérdés. Az Alaptörvény módosítására sem irányulhat ilyen felvetés.

Toroczkai László az említett jogi akadályokra csak annyit mondott: ha kell, alaptörvény-módosítással vinnék népszavazásra az uniós tagság kérdését.

loading...

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

A Facebook nem mutatja meg a híreket! Ők döntik el, hogy mit olvashatsz el. Ha te sem akarod, hogy ők döntsék el, milyen híreket láthass kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket a Facebookon!