New York Times: Európában nemzetek harcolnak a német birodalom ellen

Hirdetés

A lap szerint a németek gyakorlatilag birodalmi jogokat élveznek az unión belül, ám ez szembefordít velük egy sor kormányt, Olaszországtól Magyarországig, tehát itt nem csupán a liberálisok és illiberálisok ellentétéről van szó. Ám lehet, hogy éppen ez vezet el a különleges német hatalmi helyzet bukásához. Jelenlegi formájában az unió közelebb kerül a felbomláshoz, mivel Rómában egy populista szövetség készül átvenni a hatalmat, azaz a kór immár az egyik alapítóra is kiterjed. A felszínen persze a szabadság és a tekintélyelvűség küzdelméről van szó, vagyis, hogy a demokratikus értékeket fenyegeti az etnikai sovinizmus és egy sor önjelölt erős ember. Ebben van is valami, hiszen pl. Orbán Viktor nem tagadja, hogy a liberális demokrácia helyett egyfajta kereszténydemokráciát akar, ami gyanúsan hasonlít a tényleges egypártrendszerhez.

De látni kell, hogy itt egyidejűleg a nemzetek harcolnak a német birodalom, az észak-európai érdekek ellen, mármint hogy utóbbiakat ne kényszerítsék rá a perifériára. A katasztrofális német túlsúlyt először a délre rálőcsölt költségvetési politika mutatta meg. Majd ugyanez jelentkezett a migránsválság során. Ez utóbbi nagyon felhozta a populistákat, lásd a Brexitet, valamint Budapestet és Varsót. A nemrégiben függetlenné vált államok ragaszkodnak a szuverenitásukhoz és nemzeti önazonosságukhoz, gyanakodva figyelik a kozmopolitizmust, amely képes ártani az említett alapigényeknek. Emellett a nacionalisták természetesen igényt tartanak az Európai birodalom tagságával együtt járó előnyökre. Orbán kirohan a külföldi befolyás ellen, de azért elveszi, amit Brüsszel kínál. Ők sem ártatlanok a történetben.

Hirdetés

Ezzel együtt nem csupán úgy áll, hogy a Felvilágosodás szembekerült a tekintélyelvűséggel. Fontosak a politikai normák, de lényeges a szuverenitás és a politikai ellentmondás joga is. És a gondok egymás ellen fordították a populistákat, illetve Berlint és Brüsszelt. A megoldáshoz nem elegendő az elvont liberális tervre hivatkozni. Ahhoz be kell látni, hogy a több Európa, az Európai Egyesült Államok nem jelent kiutat. Szóval súlyos hiba úgy beállítani, mintha itt a mag és a külső részek, vagyis a liberális értékek és azok ellenfelei közti ellentétekről volna szó. Mert akik féltik a szuverenitásukat, azok könnyen siettethetik nem csupán a különös német birodalomnak, hanem magának a liberalizmusnak a bukását is.

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

A Facebook nem mutatja meg a híreket! Ők döntik el, hogy mit olvashatsz el. Ha te sem akarod, hogy ők döntsék el, milyen híreket láthass kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.

loading...
Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket a Facebookon!