Hirdetés

Nyugdíjprémium, egyszeri juttatás: itt vannak a részletek

Hirdetés

A 2018. évre várható éves infláció – nyugdíjasok esetében 2,8 százalékos fogyasztói árnövekedés –, valamint a 2018 januárjában végrehajtott 3 százalékos nyugdíjemelés figyelembevételével, ebben az évben a nyugdíjasok részére novemberben nem jár kiegészítő nyugdíjemelés, vagy nyugdíj-kiegészítés. Ugyanakkor figyelemmel azon tényre, hogy a GDP növekedés mértéke idén várhatóan 4.4 százalék lesz, ezért a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) rendelkezéseinek megfelelően, novemberben a nyugdíjasok részére úgynevezett nyugdíjprémiumot, azon ellátások után pedig, amelyek a nyugdíjakkal azonos módon emelkednek, úgynevezett egyszeri juttatást kell megállapítani és kifizetni.

A 2018. évi 154. számú Magyar Közlönyben kihirdetett, a nyugdíjprémium és egyes más ellátások után járó egyszeri juttatásról szóló 183/2018. kormányrendelet tartalmazza az idei jogosultak körét, továbbá a prémium, illetve juttatás kiszámításának módját.

Hirdetés

A nyugdíjprémium, valamint az egyszeri juttatás összege megegyezik a 2018. november hónapban folyósított nyugellátás, ellátás havi összege 25 százalékának, de maximum 20 ezer forintnak a kormányrendeletben meghatározott szorzóval történő szorzatával. A kormányrendelet szerint az alkalmazandó szorzószám 0,9, mely szorzószám mértéke a Tny. rendelkezéseinek megfelelően, a GDP növekedés tárgyévben várható mértékének [4,4 százalék] 3,5-tel történő csökkentésével került megállapításra.

loading...

A facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket. Ők döntik el mit láthatsz és mit nem!

Ha nem akarod, hogy a facebook döntse el, mit olvashatsz, kattints ide és iratkozz fel híreinker.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket a Facebookon!

Show Buttons
Hide Buttons