Hirdetés

Pattanásig feszült a helyzet! Polgárháború törhet ki egy országban

Hirdetés

Fegyveres puccs lehet az egyetlen lehetőség Maduro leváltására

Nicolás Madurot egy caracasi katonai rendezvényen tartott beszéde közben érte a dróntámadás. A robbanóanyaggal felszerelt drónok a pódium közelében robbantak fel, a merényletkísérletben senki sem sérült meg.Az államfő szerint a támadás hátterében a venezuelai jobboldal és a kolumbiai elnök áll.

Hirdetés

„Ez egy személyem ellen elkövetett kivégzési kísérlet volt. Nincs kétségem afelől, hogy a támadás mögött a venezuelai és a kolumbiai jobboldal áll, a kolumbiai elnök, Juan Manuel Santos vezetésével” – nyilatkozta Nicolás Maduro.

loading...

A hatalmas készletekkel rendelkező Venezuela szinte kizárólag csak olajat exportál, így az olajár esése gyakorlatilag az ország gazdaságának összeomlásához vezetett. Tavaly április óta folyamatosak a rendszeresen emberáldozatot is követelő tüntetések.

Kétszáz ellenzékit Venezuela börtöneiben tartanak fogva

Sok politikus már elhagyta az országot, kétszáz ellenzékit pedig Venezuela börtöneiben tartanak fogva. A merénylet szervezésével megvádolt egyik fiatal képviselőt, Juan Requesenst éjszaka, otthonából vitték el a fegyveres biztonsági szolgálat tagjai.

„Egy videót szivárogtattak ki az internetre, ahol valószínűleg valamilyen befolyásoltság alatt részleges vallomást tett. Ennek a valóságtartalmát megkérdőjelezik, alapvetően viszont Nicolás Maduronak jelenleg nincs szüksége arra, hogy különösebb bírósági, vagy egyéb más szabályokat betartson ahhoz, hogy valakire a bűnösség látszatát ráhúzza” – vélekedett Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet tudományos igazgatóhelyettese az M1 Világ című magazinjában.

A volt ellenzéki képviselő a kiszivárogtatott videóban úgy vallott, hogy a jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodó, nemzetközi elfogatóparancs alatt álló korábbi ellenzéki képviselő, Julio Borges utasításait követte a merénylet megszervezésében.

„Hetekkel ezelőtt keresett fel Julio Borges, hogy Venezuelából Kolumbiába tartva találkozzak valakivel. Csak azt tettem, amire egy üzenetküldő szolgáltatáson keresztül utasítottak” – mondta Juan Requesens korábbi ellenzéki képviselő.

Nem várható változás

A Venezuelában kialakult helyzetben a közeljövőben nem várható változás. A jelenlegi elnököt a nemzetközi közösség által bírált májusi választáson további hat évre megválasztották, így Nicolás Maduro leváltására, szakértői vélemények szerint, a fegyveres erőszak lehet az egyetlen lehetőség.

A helyzetet pedig tovább nehezíti az országból való tömeges kivándorlás.

„Nagyon szomorú képsorokat lehet látni, hogy venezuelaiak ezrei naponta hogyan hagyják el az országot a legkülönbözőbb irányban. Például a Venezuelával nem szomszédos Ecuadorban már rendkívüli készültséget vezettek be, ugyanis annyi bevándorló érkezett már Kolumbián keresztül, hogy egyszerűen nem képesek őket ellátni” – közölte Nagy Sándor Gyula.

Ugyanez a helyzet Brazília egyes északi tartományaiban, ahol szintén a katonaság és a brazil szövetségi kormány segítségét kérték. Nem beszélve Kolumbiáról, ahol már kétmillió fölött van a menekültek száma – tette hozzá.

Regionális feszültségeket okoz a tömeges migráció

Ki fogunk tartani a humanitárius vésztartalék megerősítése mellett, amelynek segítségével meg tudunk majd birkózni ezzel a krízissel. Javaslatot teszünk egy ENSZ-küldött megbízására, aki koordinálni tudja a válság miatt szükséges, többoldalú intézkedéseket – jelentette ki Kolumbia külügyminisztere.

A tömeges migráció okozta regionális feszültségek ellenére a környező országok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a venezuelai bevándorlóknak valamilyen minimális szintű ellátást tudjanak biztosítani: a gyerekek megkapják a szükséges oltásokat, és az alapvető élelmezésről is igyekeznek gondoskodni.

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

A Facebook nem mutatja meg a híreket! Ők döntik el, hogy mit olvashatsz el. Ha te sem akarod, hogy ők döntsék el, milyen híreket láthass kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket a Facebookon!