Spekulánsok verték szét a forintot és újabb támadásra készülnek

Hirdetés

Az átmeneti, júliusi megnyugvás ellenére még mindig nagyon nagy összegű külföldi tőke spekulál a forint további gyengülésére: április közepe és június vége között mintegy 800 milliárd forint értékű forintgyengülésre játszó pozíciót építettek ki a külföldi piaci szereplők, ami azóta sem épült le – olvasható le a Magyar Nemzeti Bank által közzétett ábrakészlet egyik grafikonjáról. Bár a forintnak sikerült júliusban elmozdulnia történelmi mélypontjától, a vele szembeni short pozíciók állományában nem látszik jelentős csökkenés, vagyis szó sincs arról, hogy a külföldi befektetők megfutamodtak volna. Ebből kifolyólag továbbra is jelentős spekulatív nyomás alatt áll a hazai fizetőeszköz.

Júniusban olyan rossz hónapja volt a forintnak, amilyenre az elmúlt 10 évben csak néhány alkalommal volt példa. Az euróval szembeni árfolyam a hónap közepén kitört abból a 300-320-as sávból, amelyben már több mint négy éve tartózkodott, június végén pedig már napról napra új történelmi mélypontra esett az árfolyam.
Spekulánsok verték szét a forintot és még mindig támadásra készen állnak
Klikk a képre!

Hirdetés

Az intenzív gyengülés mögött a globális tőkemozgási folyamatok (feltörekvő piacokról erősödő tőkekivonás), illetve ebben a környezetben a Magyar Nemzeti Bank laza monetáris politika melletti elköteleződése állt. A magyar jegybank a szigorodó globális monetáris politikai környezetben egyre jobban felkeltette a piaci szereplők figyelmét, hiszen látványosan különutas politikát folytat, azt hangoztatva, hogy a hazai inflációs folyamatokat szem előtt tartva továbbra is indokolt az extrém laza monetáris politika megtartása.

Az MNB a saját igaza mellett kitartva farkasszemet néz a befektetőkkel, akik azonban a változó globális környezetben egyre inkább elbizonytalanodtak az intézmény hitelességében. Ráadásul az alacsony hazai kamatszintek miatt a forint gyengülésére játszó devizapiaci short pozíciók költsége alacsony, ez pedig vonzó lehetőséget teremtett a külföldi befektetők számára, hogy teszteljék az MNB elkötelezettségét és tűréshatárát.

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

A Facebook nem mutatja meg a híreket! Ők döntik el, hogy mit olvashatsz el. Ha te sem akarod, hogy ők döntsék el, milyen híreket láthass kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.

loading...
Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket a Facebookon!