Hirdetés

Trump nekiállt feldarabolni az Európai Uniót. Magyarország melyik részre kerül?

Hirdetés

A Bruxinfo főszerkesztője szerint nemcsak az orosz, de az amerikai elnök is megpróbálja megosztani az Európai Uniót. Gyévai Zoltán az InfoRádió Brüsszeli Hét című műsorában azt mondta: nem nyíltan, de a közösségen belül is gyakran elismerik, hogy Donald Trump kritikáinak vannak igazságalapjai.
Mindenki – keletről és nyugatról is – megpróbálja felszalámizni az Európai Uniót – hangsúlyozta Gyévai Zoltán. A Bruxinfó főszerkesztője kiemelte: ennek oka, hogy az egységes államszövetség „merev és kemény tömböt tud képviselni”.

Donald Trumpnak igaza van abban, hogy az amerikai kereskedelmi mérleg az EU-val és Németországgal szemben negatív, és ez az olló egyre inkább növekszik. Bár az amerikai elnök próbál megoldást találni a problémára, az eszközöket azonban rosszul választja meg, ami kontraproduktivitást eredményez – vélekedett Gyévai Zoltán.

Hirdetés

„Nem veszi figyelembe például azt, hogy az amerikai gazdaság sem elzártan, izoláltan működik a világgazdaságtól”
– tette hozzá. Donald Trump protekcionista intézkedései az Egyesült Államok gazdaságát is sújtja.

loading...

Még az amerikai hadiipar beszállító láncában is rengeteg külföldi – köztük európai – cég van. A protekcionista intézkedések így az ország hadászatára is jelenthetnek problémát – tette hozzá a szakértő.

Egyesek szerint célravezetőbb lenne, ha az amerikai elnök az árfolyamokkal próbálna meg játszani és elérni az euró erősödését. Ebben az esetben az USA-ba áramló európai export kevésbé lenne kifizetődő, így a szövetségi állam gazdasága jobban járhatna – mondta a Bruxinfo főszerkesztője.

Az európai országok körében riadalmat kelt, hogy úgy érzik, az Egyesült Államok tabukat döntöget és olyan sebességgel rúgja fel a meglévő konszenzusokat, hogy azzal már-már a transzatlanti egységet és az egész demokratikus értékrendet fenyegetik. Nem mindegy, hogy a liberális demokratikus rend oszlopának tekintett Amerika hogyan viselkedik, kivel barátkozik és a barátainak milyen üzenetet küld – hangsúlyozta Gyévai Zoltán. „Nagyon fontos most, hogy kiáll-e vajon a NATO alapértékeiért, az 5. cikkért, ami a kollektív védelemről szól” – tette hozzá.

A facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket. Ők döntik el mit láthatsz és mit nem!

Ha nem akarod, hogy a facebook döntse el, mit olvashatsz, kattints ide és iratkozz fel híreinker.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket a Facebookon!

Show Buttons
Hide Buttons