Hirdetés

Trump nekiállt feldarabolni az Európai Uniót. Magyarország melyik részre kerül?

Hirdetés

A Bruxinfo főszerkesztője szerint nemcsak az orosz, de az amerikai elnök is megpróbálja megosztani az Európai Uniót. Gyévai Zoltán az InfoRádió Brüsszeli Hét című műsorában azt mondta: nem nyíltan, de a közösségen belül is gyakran elismerik, hogy Donald Trump kritikáinak vannak igazságalapjai.
Mindenki – keletről és nyugatról is – megpróbálja felszalámizni az Európai Uniót – hangsúlyozta Gyévai Zoltán. A Bruxinfó főszerkesztője kiemelte: ennek oka, hogy az egységes államszövetség „merev és kemény tömböt tud képviselni”.

Donald Trumpnak igaza van abban, hogy az amerikai kereskedelmi mérleg az EU-val és Németországgal szemben negatív, és ez az olló egyre inkább növekszik. Bár az amerikai elnök próbál megoldást találni a problémára, az eszközöket azonban rosszul választja meg, ami kontraproduktivitást eredményez – vélekedett Gyévai Zoltán.

Hirdetés

„Nem veszi figyelembe például azt, hogy az amerikai gazdaság sem elzártan, izoláltan működik a világgazdaságtól”
– tette hozzá. Donald Trump protekcionista intézkedései az Egyesült Államok gazdaságát is sújtja.

loading...

Még az amerikai hadiipar beszállító láncában is rengeteg külföldi – köztük európai – cég van. A protekcionista intézkedések így az ország hadászatára is jelenthetnek problémát – tette hozzá a szakértő.

Egyesek szerint célravezetőbb lenne, ha az amerikai elnök az árfolyamokkal próbálna meg játszani és elérni az euró erősödését. Ebben az esetben az USA-ba áramló európai export kevésbé lenne kifizetődő, így a szövetségi állam gazdasága jobban járhatna – mondta a Bruxinfo főszerkesztője.

Az európai országok körében riadalmat kelt, hogy úgy érzik, az Egyesült Államok tabukat döntöget és olyan sebességgel rúgja fel a meglévő konszenzusokat, hogy azzal már-már a transzatlanti egységet és az egész demokratikus értékrendet fenyegetik. Nem mindegy, hogy a liberális demokratikus rend oszlopának tekintett Amerika hogyan viselkedik, kivel barátkozik és a barátainak milyen üzenetet küld – hangsúlyozta Gyévai Zoltán. „Nagyon fontos most, hogy kiáll-e vajon a NATO alapértékeiért, az 5. cikkért, ami a kollektív védelemről szól” – tette hozzá.

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

A Facebook nem mutatja meg a híreket! Ők döntik el, hogy mit olvashatsz el. Ha te sem akarod, hogy ők döntsék el, milyen híreket láthass kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket a Facebookon!