Váratlan fejlemények! Hamarosan lemondhat Angela Merkel

Hirdetés

Németország, Ausztria és Olaszország együttműködést kezd a törvénytelen bevándorlással szemben – jelentették be csütörtökön Berlinben. De Angela Merkel ebben nem főszereplő: a hírt Horst Seehofer belügyminiszter közölte Sebastian Kurz osztrák kancellár oldalán. Német sajtóbeszámolók szerint a CDU/CSU-frakció többsége már Seehofer, nem pedig Merkel mellett áll.

A kancellár tekintélye úgy törik össze, mint egy meisseni porceláncsésze, amely túl sokáig volt a mosogatógépben – írta a Handelsblatt.

Hirdetés

– Van-e még Merkelnek támogatása a saját soraiban? – kérdezte a Die Zeit. Most már a fősodorbeli német média is üti Angela Merkelt. Az új német–osztrák–olasz együttműködés tervét az illegális migráció feltartóztatására – beszédes módon – nem a német kancellár és osztrák kollégája keddi találkozóján, hanem szerdán, Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter és Sebastian Kurz megbeszéléseihez kapcsolódóan jelentették be. Azt is közölték: Németország és Ausztria rendőröket küld Albániába a határvédelem megerősítésére, miután módosult és nyugatabbra húzódott a balkáni migrációs útvonal. Seehofer előző nap egyeztetett olasz kollégájával, Matteo Salvinivel. Mind Salvini, mind pedig az osztrák főbelügyér, Herbert Kickl radikális jobboldali politikus és a bajor, CSU-s Seehofer is bőven jobbra áll a Merkel-féle politikai centrumtól.

Épp ez utóbbi a lényege Merkel és Seehofer konfliktusának, ami a keresztény uniópártok (CDU/CSU) soraiban is viszályt szított.

Seehofer, akinek bajor keresztényszocialistái az októberi tartományi választásokra készülnek, elhalasztotta 63 pontból álló migrációs „mestertervének” keddi bemutatását, mégpedig a kancellárral való összetűzése miatt. Egyetlen ponton komoly a nézeteltérés: vissza lehet-e küldeni a német határra azokat a menedékkérőket, akik valamely más EU-tagországban már regisztráltatták magukat? Ez az EU új dublini rendeletének értelmezésétől függ: a bajor CSU-nak – ugyanúgy, ahogyan a magyar kormánynak is – igen a válasza erre, míg Merkelnek, úgy is, mint a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének, nemleges.

loading...

A kancellár „európai megoldást” emleget, de a német sajtóbeszámolók szerint ebben a keresztény uniópártok soraiban is egyre kevésbé hisznek. A Die Zeit belső információi szerint a CDU/CSU Bundestag-frakcióülésén a felszólalók többsége Seehofer keményvonalasabb álláspontját támogatta, miközben a CSU jóval kisebb a CDU-nál, a 16 német tartomány közül csak egyben van jelen. – A képviselők nem akarnak többé egy irreális, úgynevezett európai megoldásra várni. A frakció a bevándorláspolitikában végérvényesen emancipálta magát a kancellári hivataltól – mondta Alexander Mitsch, a CDU/CSU-képviselőcsoport a fősodortól jobbra álló, Értékunió elnevezésű platformjának vezetője.

A nézeteltérés már az uniópártok, illetve a szociáldemokraták koalíciós szerződésének kereteit is feszegeti. A menedékkérőknek a német határra való visszaküldéséről ugyan nincsen benne szó, de a dokumentum arról sem rendelkezik, mi történjék akkor, ha a menedékkérők száma egy adott évben eléri a rögzített 220 ezer főt. Sőt azt tekintve, hogy Bajorország Ausztria és Olaszország (Svájc) felől is a migrációs útvonalra esik, a CSU-ban már a 220 ezret is soknak tartják. – A felső határ nem jelent kontingenst. Mindent megteszünk, hogy egyáltalán el se érjük – mondta Alexander Dobrindt, aki a CDU/CSU frakcióján belül a bajor képviselők csoportját vezeti. Valamiféle „európai megoldásra” a dominóhatás miatt lenne szükség.

„Egy menekültet, akit a német–osztrák határra küldenek vissza, az osztrák hatóságok nagy valószínűséggel Olaszországba vagy Szlovéniába küldenek tovább” – hangzott el az n-tv német televízióban. Ugyanez a dominóhatás készteti együttműködésre – minden szópárbaj dacára – Salvinivel és az új olasz kormánnyal a franciákat: Párizs tavaly 85 ezer menedékkérőt toloncolt ki, zömmel Olaszországba.

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

A Facebook nem mutatja meg a híreket! Ők döntik el, hogy mit olvashatsz el. Ha te sem akarod, hogy ők döntsék el, milyen híreket láthass kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket a Facebookon!