Hirdetés

Végre egy értelmes ellenzéki írás: 6 érv amiért nem lett volna szabad megszervezni a szombati tüntetést

Hirdetés

Az eddigi legnagyobb kormány-ellenes tüntetést tartották a hétvégén a fővárosban. A demonstráció, amelyen bár a résztvevők remekül érezték magukat, valódi céljával ellentétest hatást ért el. Ismét. Érdemes sorra venni a tanulságait.

1, A tüntetés nem irányt adott az elkeseredésnek, hanem leeresztette a gőzt.
A tüntetés néhány résztvevőjével – az élmény után – beszélgetve, minden esetben ugyan azt a beszámolót hallgathattuk: felemelő élmény volt megtapasztalni, hogy nem vagyok egyedül Orbán-rendszerével szemben. Ezt, a közösségi élmény megtapasztalását, el tudjuk fogadni a megjelentek oldaláról. Ám a szervezőkéről aligha. A joggal frusztrált tömeg számára alkalmat biztosítottak a gőz, a feszültség leeresztésére. Lehetőséget a beltörődő mindennapokra. Nem kínáltak semmiféle kiutat a csalódott választóknak, nem fókuszálták a frusztráltságban rejlő energiákat, csupán levezették azokat. És ezek után tényleg azt képzelik, hogy a következő szombaton bárki is elmegy megint tüntetni?

Hirdetés

2, A civilek cukik, csak épp alkalmatlanok
A forgatókönyv jól ismert az elmúlt négy évből: pártpolitikus még véletlenül se keveredjen a színpad környékére. (Most a szervezők annyira megengedők voltak, hogy felhívásukban nem tiltották ki taxatíve a politikusokat a rendezvényről.) Az eredmény ismert: amatőr – értsd: rossz – szónokok sora, céltalanság. Ugyan ezt láthattuk 2014 óta minden, civilek által szervezett tüntetésen. Azzal azonban – valamiért – nem számolnak ezek a szervezők, hogy miközben mindent elkövetnek, hogy távol tartsák az ellenzéki politikusokat a tömegtől, a választás napján a tüntetőknek mégis ezekre a politikusokra kell szavazniuk. Az Orbán-ellenes tömeg ellenzék-ellenességéhez nem kis részben járulnak hozzá ezek a, hol sikeres, hol sikertelen szeánszok.

loading...

3, Igazi cél nélkül minden tüntetés a kormány érdekeit szolgálja
Már első hallásra sem értettük: mi ellen/mellett akar bárki tüntetni a választásokat követő hétvégén. Ha tetszik: az egész országra kiterjedő tüntetést rendeztek április 8-án, de a békemenetben sokkal többen voltak, mint azzal szemben. Demokráciát és új választást követelni egy héttel a választás után – sajnáljuk, de ez valóban nem demokrata hozzáállás. Amellett mindenki számára egyértelmű: ezeket a célokat, akárhány ember is vonul végig Budapest utcáin, nem fogja tudni elérni. Márpedig elérhetetlen célokat megjelölve utcára vinni az embereket: felelőtlenség.

4, Felesleges tüntetések elszívják az energiát a valóban fontos ügyek elől
Egy cél és valódi értelem nélküli, Orbán-ellenes tüntetés viszonylag hosszú időre megadja a résztvevőknek a “nem vagyok egyedül” megnyugtató érzését. Ahogy korábban írtuk: levezeti a frusztráltságot, a gőzt. Pedig nem is olyan sokára: nagyjából másfél hónap múlva valóban százezrekre lenne szükség az utcán, amikor az országgyűlés megszavazza a civiltörvényt. Akkor lenne szükség arra a polgári erődemonstrációra, amelyet múlt szombaton elpukkantottak, a semmiért.

5, A civilek sem különbek (jobbak, szebbek, okosabbak) senkinél az országban
Nincs egy külön, zseniális és mindenen felül emelkedő kaszt – a civilek – az országban. Éppen annyira köldöknézők és befordulók, mint mindenki más, aki az egészségesnél közelebb merészkedik a politikához. A lózungok puffogtatása (az ellenzék fogjon össze), a hamis, sőt, hazug jelszavak (mi vagyunk a többség) egyáltalán nem szolgálják a NER lebontását. Eszükbe sincs szembe nézni azzal, hogy a többség ma valóban a Fidesz szavazótárbora, miként azzal sem: a totális ellenzéki összefogás is maximum a kétharmados többséget tudta volna megakadályozni. Azt, hogy valójában mi történik az országban – beleértve a narancssárga részét is – nem tudják, de szemmel láthatóan, nem is érdekli őket.

6, A kormánynak esze ágában sincs befejezni a kampányt.
A kormány tovább folytathatja, amit eddig csinált. És következmények nélkül meg is tehetik – mert senki nincs, aki bármilyen, értelmes stratégiát, elképzelést képes lenne velük szemben állítani.

A facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket. Ők döntik el mit láthatsz és mit nem!

Ha nem akarod, hogy a facebook döntse el, mit olvashatsz, kattints ide és iratkozz fel híreinker.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket a Facebookon!

Show Buttons
Hide Buttons