Végre egy értelmes ellenzéki írás: 6 érv amiért nem lett volna szabad megszervezni a szombati tüntetést

Hirdetés

Az eddigi legnagyobb kormány-ellenes tüntetést tartották a hétvégén a fővárosban. A demonstráció, amelyen bár a résztvevők remekül érezték magukat, valódi céljával ellentétest hatást ért el. Ismét. Érdemes sorra venni a tanulságait.

1, A tüntetés nem irányt adott az elkeseredésnek, hanem leeresztette a gőzt.
A tüntetés néhány résztvevőjével – az élmény után – beszélgetve, minden esetben ugyan azt a beszámolót hallgathattuk: felemelő élmény volt megtapasztalni, hogy nem vagyok egyedül Orbán-rendszerével szemben. Ezt, a közösségi élmény megtapasztalását, el tudjuk fogadni a megjelentek oldaláról. Ám a szervezőkéről aligha. A joggal frusztrált tömeg számára alkalmat biztosítottak a gőz, a feszültség leeresztésére. Lehetőséget a beltörődő mindennapokra. Nem kínáltak semmiféle kiutat a csalódott választóknak, nem fókuszálták a frusztráltságban rejlő energiákat, csupán levezették azokat. És ezek után tényleg azt képzelik, hogy a következő szombaton bárki is elmegy megint tüntetni?

Hirdetés

2, A civilek cukik, csak épp alkalmatlanok
A forgatókönyv jól ismert az elmúlt négy évből: pártpolitikus még véletlenül se keveredjen a színpad környékére. (Most a szervezők annyira megengedők voltak, hogy felhívásukban nem tiltották ki taxatíve a politikusokat a rendezvényről.) Az eredmény ismert: amatőr – értsd: rossz – szónokok sora, céltalanság. Ugyan ezt láthattuk 2014 óta minden, civilek által szervezett tüntetésen. Azzal azonban – valamiért – nem számolnak ezek a szervezők, hogy miközben mindent elkövetnek, hogy távol tartsák az ellenzéki politikusokat a tömegtől, a választás napján a tüntetőknek mégis ezekre a politikusokra kell szavazniuk. Az Orbán-ellenes tömeg ellenzék-ellenességéhez nem kis részben járulnak hozzá ezek a, hol sikeres, hol sikertelen szeánszok.

3, Igazi cél nélkül minden tüntetés a kormány érdekeit szolgálja
Már első hallásra sem értettük: mi ellen/mellett akar bárki tüntetni a választásokat követő hétvégén. Ha tetszik: az egész országra kiterjedő tüntetést rendeztek április 8-án, de a békemenetben sokkal többen voltak, mint azzal szemben. Demokráciát és új választást követelni egy héttel a választás után – sajnáljuk, de ez valóban nem demokrata hozzáállás. Amellett mindenki számára egyértelmű: ezeket a célokat, akárhány ember is vonul végig Budapest utcáin, nem fogja tudni elérni. Márpedig elérhetetlen célokat megjelölve utcára vinni az embereket: felelőtlenség.

4, Felesleges tüntetések elszívják az energiát a valóban fontos ügyek elől
Egy cél és valódi értelem nélküli, Orbán-ellenes tüntetés viszonylag hosszú időre megadja a résztvevőknek a “nem vagyok egyedül” megnyugtató érzését. Ahogy korábban írtuk: levezeti a frusztráltságot, a gőzt. Pedig nem is olyan sokára: nagyjából másfél hónap múlva valóban százezrekre lenne szükség az utcán, amikor az országgyűlés megszavazza a civiltörvényt. Akkor lenne szükség arra a polgári erődemonstrációra, amelyet múlt szombaton elpukkantottak, a semmiért.

loading...

5, A civilek sem különbek (jobbak, szebbek, okosabbak) senkinél az országban
Nincs egy külön, zseniális és mindenen felül emelkedő kaszt – a civilek – az országban. Éppen annyira köldöknézők és befordulók, mint mindenki más, aki az egészségesnél közelebb merészkedik a politikához. A lózungok puffogtatása (az ellenzék fogjon össze), a hamis, sőt, hazug jelszavak (mi vagyunk a többség) egyáltalán nem szolgálják a NER lebontását. Eszükbe sincs szembe nézni azzal, hogy a többség ma valóban a Fidesz szavazótárbora, miként azzal sem: a totális ellenzéki összefogás is maximum a kétharmados többséget tudta volna megakadályozni. Azt, hogy valójában mi történik az országban – beleértve a narancssárga részét is – nem tudják, de szemmel láthatóan, nem is érdekli őket.

6, A kormánynak esze ágában sincs befejezni a kampányt.
A kormány tovább folytathatja, amit eddig csinált. És következmények nélkül meg is tehetik – mert senki nincs, aki bármilyen, értelmes stratégiát, elképzelést képes lenne velük szemben állítani.

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

A Facebook nem mutatja meg a híreket! Ők döntik el, hogy mit olvashatsz el. Ha te sem akarod, hogy ők döntsék el, milyen híreket láthass kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket a Facebookon!