Hirdetés

Végzetes következménye lett Észak-Korea atomrobbantásának!

Hirdetés

A kutatóknak sikerült rekonstruálniuk a 2017 szeptemberében történt atomkísérletet, ami alapján úgy tűnik, komoly károkat szenvedett az észak-koreai Mantap-hegy.

Jó néhány hónappal ezelőtt, 2017 szeptemberében az egész világsajtót bejárta a hír, mely szerint Észak-Korea ismét atombombát robbantott. Az eseményre azért (is) figyeltek fel a szakemberek, mert a robbantást heves földrengés kísérte. A kínai földrengéstani intézet szerint a rengés 6,3-es erősségű volt, a dél-koreai szerint 5,6-os, az amerikai földtani intézet szerint pedig 5,3-as a Richter-skálán. Most úgy tűnik, a robbantás sokkal pusztítóbb volt, mint azt gondolták.

Hirdetés

A Science-ben megjelent friss tanulmány szerit a Mantap-hegy gyomrában végzett robbantástól a hegy egész egyszerűen összeomlott, maga alá temetve a létesítményt. A szakemberek szerint a hegy felszíne először 3,5 métert megemelkedett, majd mintegy 0,5 métert visszazuhant. Mindez annak fényében egyáltalán nem meglepő, hogy a becslések szerint a katasztrófát egy 120-300 kilontonna TNT erejével bíró atomfegyver idézte elő. Ez akkor mond igazán sokat, ha hozzávesszük: Hiroshimára 15 kilotonnás bombát dobtak az amerikaiak.

loading...

Az IFLScience beszámolója szerint a detonáció 400-660 méteres mélységben történhetett. A földrengés után ráadásul egy utórengést is megfigyeltek: 8,5 másodperccel később, mintegy 700 méterrel távolabb.

Ez volt az első olyan alkalom, amikor egy földfelszín alatti robbantás okozta felszíni változást sikerült felmérni és bemutatni a nyilvánosságnak. Mindezt a Synthetic Aperture Radar (SAR) nevű technológiának köszönhetjük, amely a német TerraSAR-X és a japán ALOS-2 műholdak adataiból dolgozott. A SAR segítségével nemcsak nappal, éjszakai is képesek mérni a föld felszínének deformációját, ráadásul mindezt bármilyen időjárási körülmények között meg tudják tenni.

Az adatok alapján úgy tűnik, a 2017. szeptember 3-i robbantás miatt elpárolgott a Mantap-hegy gyomrában lévő gránitréteg, ami után egy hatalmas, futballstadion méretű lyuk keletkezett. Ez 5,2-es erősségű földrengést eredményezett és megemelte a hegyet, majd az üreg összeomlott, ami újabb földrengést produkált.

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

A Facebook nem mutatja meg a híreket! Ők döntik el, hogy mit olvashatsz el. Ha te sem akarod, hogy ők döntsék el, milyen híreket láthass kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket a Facebookon!