Hirdetés

Kitört a polgárháború

Hirdetés

Csaknem tízezren menekültek el Tripoliból.

A város körül zajló harcok miatt csaknem tízezren menekültek el eddig Tripoliból, és több mint háromezren kértek segítséget, de nem lehetett kimenekíteni őket – közölte pénteken az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala.

Hirdetés

A Nemzetközi Migrációs Szervezet szintén pénteken számolt be arról, hogy csütörtök este 160 menekültet juttatott ki a főváros területéről egy charter járattal. A menedékkérőket Maliba, Burkina Fasóba és Elefántcsontpartra vitték vissza. Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa kifogásolta, hogy mintegy 1500 menekült és migráns rekedt líbiai internáló központokban.

loading...

A déli külvárosaira öszpontosulnak a harcok

„Ezek az emberek a legkiszolgáltatottabb és legveszélyesebb körülmények között vannak” – mondta Grandi, és evakuálásukat sürgette. „Biztonságba kell helyezni őket. Egyszerűen mondva, élet-halál kérdéséről van szó” – hangsúlyozta Grandi.

Az ország keleti és déli részét uraló Halífa Haftar tábornok több mint egy hete indított műveletet Tripoli ellen. Fájez esz-Szarrádzs fővárosban székelő nemzetközileg elismert egységkormánya a tripoli vezetéshez hű milíciák segítségével visszaszorította Haftar erőit. A harcok jelenleg az 1,2 millió lakosú Tripoli déli külvárosaira, illetve a 2014 óta használaton kívüli nemzetközi repülőtér környékére összpontosulnak.

A Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) harci repülőgépei pénteken csapást mértek Szarrádzs szövetségeseire a Tripolitól nyugatra található Zuvara városban. Zuvara mellett van a Mellitah olaj- és gázlétesítmény, amelyet közösen üzemeltet az olasz ENI és a líbiai NOC olajtársaság. A mellitahi létesítmény látja el gázzal Olaszországot a Greenstream vezetéken keresztül.

Szemtanúk beszámolója szerint az LNA bombázta a főváros részben működőképes Mitiga repülőterét. Egyelőre nem tudni a károk mértékéről és az esetleges áldozatok számáról sem Zuvarában, sem a tripoli légikikötőben.

Az ENSZ legfrissebb összesítése szerint eddig 75 ember – 58 katona és 17 civil – vesztette életét, 323-an megsebesültek.

A facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket. Ők döntik el mit láthatsz és mit nem!

Ha nem akarod, hogy a facebook döntse el, mit olvashatsz, kattints ide és iratkozz fel híreinker.

Hirdetés
loading...
loading...
[sg_popup id="1" event="onload"][/sg_popup]
[sg_popup id="2" event="onload"][/sg_popup]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Show Buttons
Hide Buttons
Close