Hirdetés

A németeknek is elege van! Megbüntetik azokat akik súgnak a migránsoknak?

Hirdetés

Németországban a BAMF menekültügyi hivatal sokszor azért nem tudja a kitoloncolásokat végrehajtani, mert jogvédő szervezetek súgnak a menekülteknek annak időpontjáról. Most a szövetségi belügyminisztériumban új jogszabály készül, amely büntetné a hasonló cselekményeket.

A migrációval és menekültüggyel foglalkozó német hivatal, a BAMF vezetője, Hans-Eckhard Sommer úgy tűnik, támogatást fog kapni a Belügyminisztériumtól. Egy törvénytervezet előirányozza a menekültek azon segítőinek megbüntetését, akik a kitoloncolási időpontokat kiadják. Ám a tervezettel nem ért mindenki egyet – írják német lapok.

Hirdetés

A BAMF vezetője már régen úgy véli, hogy azok a szervezetek, amelyek kiadják a kitoloncolási időpontokat, szabotálják a német állam munkáját – írja a Tagesspiegel.de a Die Welt an Sonntag-ra hivatkozva. Méghozzá kimondva-kimondatlanul azzal a szándékkal, hogy a kitoloncolandók ne tartózkodjanak ott, ahol szoktak, mire a hatóság emberei odaérnek.

Sommer „önjelölt menekülttanácsokról” panaszkodik, így hívják ugyanis a leggyakrabban a menekültek érdekeit védő szervezeteket. Ezek a társadalmi szervezetek viszont elterelő manőverről beszélnek, amely elvonja a figyelmet a hivatalos szervek menekültügyi kudarcairól.

A társadalmi szervezetetek, köztük a legismertebb, a Pro Asyl azzal védekeznek, hogy a bíróságok rendre, az esetek mintegy felében nekik adnak igazat. A Pro-Asyl vezetője, Günter Burkhardt szerint tehát a BAMF döntéseinek felét visszadobják, így több mint jogos hatóság döntéseinek kritikája a részükről.

A béke csak nehezít a helyzeten?

Tekintettel az afganisztáni kockázatokra, a biztonsági helyzetre, a deportálások felelőtlenek. Az Egyesült Államok és a tálibok közötti közelgő békemegállapodás tovább veszélyezteti azon menekültek visszatérését, akik tálibellenesek.

“A Szövetségi Belügyminisztérium és annak alárendelt BAMF katasztrofális hibát vétenek, amikor menedékjog iránti kérelmeket állítólag biztonságos területek létére hivatkozva elutasítják” és az afganisztáni kitoloncolásokat tovább erőltetik – mondta Burkhardt.

Fair vagy nem fair?

A liberális demokráciákban a civil társadalomnak joga van demonstrációkat rendezni a kitoloncolások ellen – mondta Burkhardt. Ezeket az alapvető jogokat nem lehet a büntetőjog eszközeivel támadni.

Stephan Dünnwald, a bajor menekültügyi tanács vezetője azzal vádolta Sommert, hogy a saját mulasztásairól akarja elvonni a figyelmet. A BAMF számos menekültügyi döntése szerinte nem fair. Ezért az érintetteknek védelmet kell nyújtani a kitoloncolások ellen.

Nem mindenkit tudnak megvédeni

Egyébként sok kitoloncolást a menekültügyi tanácsoknak sem sikerül megakadályozniuk. A kiutasítottak nagy részét nem tudják figyelmeztetni, mert például nem ismerik az időpontokat. A dublini szabályok szerinti kiutasítások esetében pedig a menekültügyi eljárás azon EU-állam felelőssége, amely területére a menekült először lépett be.

Németországban 19 tartományi “menekülttanács” igyekszik a menekültek érdekeit, jogait védeni, ezeket a Pro Asyl szervezet koordinálja.

Hirdetés
[sg_popup id="2" event="onload"][/sg_popup]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Show Buttons
Hide Buttons
Close