Hirdetés

A nyugati lapok máris sivalkodnak az Orbán-Trump találkozón (nem) elhangzottak miatt

Hirdetés

Orbán Viktor minden bizonnyal menlevélként értelmezi, hogy kezet rázhatott Donald Trumppal, akivel egyébként bőven vannak közös vonásaik, írja a Frankfurter Rundschau. Már a látogatás bejelentése is igen szívélyesre sikeredett, és ez nem csoda, hiszen az ügyben Amerikának is megvannak a maga érdekei. Mindketten a bezárkózást szorgalmazzák a menekültekkel szemben és ellenszenvvel viseltetnek az EU iránt. Olyannyira, hogy Washington igyekszik magához vonzani Olaszországot, Lengyelországot, no, és Magyarországot, mivel azok jócskán bírálják az uniót.

Az autokraták Trump gyengéjét jelentik, az elnök ebből sosem csinált titkot. Közülük Orbán a doyen. Az ilyen megbeszéléseken nyilvánosan sosem kerül szóba az emberi jogok megsértése vagy az állami önkény. Így a magyar vendég is legfeljebb csak zárt ajtók mögött hallhatott ez ügyben egy s mást, már ha egyáltalán. Amerikai források viszont utaltak arra, hogy legutóbb Budapesten Mike Pompeo külügyminiszter felhozta a kifogásolt témákat. A mostani washingtoni kormányzat nem szokta a közvélemény előtt nehezményezni a magyar demokrácia leépítését. A State Department ugyan bírálta a CEU-val szembeni eljárást, de a kérdés azóta már lekerült napirendről.

Hirdetés

Orbán viszont igazolásként tekint az útra, mármint hogy a világ legerősebb hatalmának semmi baja szabad média korlátozásával, civil szervezetek bűnössé nyilvánításával, a tudomány függetlenségének fenyegetésével. Úgy gondolja, hogy ily módon felhatalmazást kapott az ország további átalakítására. De nem kell tartania Kínának sem semmitől, mert hiába figyelmeztetett Pompeo, a magyar miniszterelnököt ez nem izgatta, így a Huawei építheti ki az új internetes hálózatot.

loading...

A facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket. Ők döntik el mit láthatsz és mit nem!

Ha nem akarod, hogy a facebook döntse el, mit olvashatsz, kattints ide és iratkozz fel híreinker.

Hirdetés
loading...
loading...
[sg_popup id="1" event="onload"][/sg_popup]
[sg_popup id="2" event="onload"][/sg_popup]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Show Buttons
Hide Buttons
Close