Hirdetés

A részvényesek megszavazták, hogy Zuckerberget mozdítsák el a Facebook éléről

Hirdetés

Elsöprő többséggel szavazták meg a Facebook részvényesei a múlt héten tartott éves találkozójukon Zuckerberg elmozdítását az elnöki székből és a cég részvényesi struktúrájának átalakítását. Ugyan a szavazásnak nem lesz következménye, mert ahhoz Zuckerberg belső körének jóváhagyására is szükség lenne, de a tavalyi hasonló szavazáshoz képest jelentősen nőtt az elégedetlenkedők száma, ami mindenképpen jelzésértékű lehet.

A szavazás nyilvánosságra hozott adataiból kiderült, hogy a részvényesek két kulcsfontosságú kérdésben szavaztak a Facebook alapítója és elnöke ellen, amivel jelentősen csökkentenék a hatalmát. Az egyik ilyen kulcskérdés szerint elmozdítanák Zuckerberget az elnöki székből, helyére pedig egy független szakembert ültetnének. Ezzel a részvényesek 68 százaléka értett egyet. Tavaly is szavaztak hasonló kérdésben, akkor mindössze 51 százalék voksolt Zuckerberg ellen. Jól látszik tehát, hogy az elmúlt egy évben óriásit zuhant a Facebook elnökébe vetett bizalom.

Hirdetés

A bizalmatlanság fő oka természetesen a Cambridge Analytica-botrány. Az adatkezelési botrány és a politikai elfogultság miatt tavaly az amerikaiak negyede döntött úgy, hogy otthagyja a Facebookot, ráadásul a Facebook tőzsdei értéke is zuhanórepülésbe kezdett.

Zuckerberg és az autokrácia
A másik felvetés a Facebook két részre osztott részvényesi struktúrájának eltörlése volt, amit a részvényesek 83,2 százaléka támogatott. Jelenleg A és B osztályú részvényesek vannak a Facebooknál, előbbi csoportnak részvényenként egy, utóbbinak tíz szavazata van. A B osztályban ugyanakkor csak a cégvezetés van benne, Zuckerberg pedig az itt található részvények 75 százalékát birtokolja, ami azt jelenti, hogy egymaga képes gyakorlatilag bármit leszavazni, teljesen mindegy milyen többséggel támogatják azt az A osztályú részvényesek.

Nem meglepő, hogy Zuckerberg és köre mind a két kérdést leszavazta, úgyhogy a részvényesek érdemben semmit nem tudtak elérni. A Business Insider kérdésére a vállalati igazgatás javításáért dolgozó Open Mic vezérigazgatója elmondta, hogy az eredmények magukért beszélnek.

Mark Zuckerbergnek és a vezetőségnek oda kell figyelnie a részvényesekre, az arrogancia ugyanis nem megfelelő módja a vállalatok igazgatásának
– mondta.

A lap által megkérdezett másik szakértő szerint a részvényesek szavazásából egyértelműen kiderül, hogy nem mennek jól a dolgok.

Egy ügy ilyen mértékű támogatása nagyon ritka a befektetők részéről, ami alátámasztja azt, hogy változásra van szükség
– emelte ki a szakértő.

Hirdetés
[sg_popup id="2" event="onload"][/sg_popup]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Show Buttons
Hide Buttons
Close