Hirdetés

Döbbenetes bejelentés! Év milliókkal ezelőtt földönkívüliek járhattak a bolygónkon és hamarosan visszatérnek!

Hirdetés

A Tejútrendszer idegen civilizációkkal lehet tele, pusztán azért nem hallottunk eddig felőlük, mert már jártak a Földön, jóval az emberiség megjelenése előtt, és idáig még nem tértek vissza – állítja merészen egy most közölt tanulmány.

Az Astronomical Journal csillagászati folyóiratban megjelent publikáció szerint a galaxist feltérképező idegenek a csillagrendszerek mozgását használják ki az űrutazás megkönnyítéséhez. A kedvező pozíció kivárása azonban nem kevés türelmet igényel.

Hirdetés

A frissen közölt munka egy a sok lehetséges válasz közül az úgynevezett Fermi-paradoxonra. Az olasz fizikus, Enrico Fermi által feltett kérdés azt feszegeti, hogy ha az univerzum hatalmas, és a lakható bolygók száma csak a mi galaxisunkon belül milliókban mérhető, akkor miért nem találkoztunk még földönkívüli civilizációkkal.

1975-ben Michael Hart asztrofizikus megpróbált reflektálni a kérdésre. Elmélete alapján az elmúlt 13,6 milliárd év alatt bőven lett volna idő arra, hogy földönkívüliek látogassanak meg minket, ez mégsem történt meg, tehát valószínűleg fejlett technikával rendelkező civilizáció nincs a galaxisunkban.

Az új kutatásban részt vevő szakemberek egészen más szemszögből közelítették meg a paradoxont: eszerint az idegenek léteznek, csupán arra várnak, hogy a körülmények megfelelően alakuljanak a látogatáshoz.

A csillagok (és a közelükben lévő bolygók) eltérő pályákon és különböző sebességgel keringenek a galaxisok centruma körül, ám bizonyos időnként rendkívül közel kerülnek egymáshoz. Az idegenek pontosan erre a pillanatra várnak, ami természetesen nem kevés időt vesz igénybe.

A csillagközi utazás kicsit másmilyen, mint ahogyan elképzeljük
A Fermi-paradoxont már számos módon igyekeztek magyarázni, egyesek szerint az idegen létformák óceánokban élnek, mások úgy gondolják, a földönkívüliek még az előtt kipusztítják magukat, hogy a csillagközi utazáshoz szükséges technikát kifejlesztenék. Szintén érdekes az állatkert-hipotézis, ami azt pedzegeti, hogy egy „kozmikus valóságshow” szereplői vagyunk, akiket titokban megfigyelnek.

Egy 2018-as kutatásban az Oxfordi Egyetem munkatársai arról értekeztek, hogy durván kettő az öthöz az esélye annak, hogy a Tejútrendszerben egyedüli fejlett civilizációként létezünk, továbbá egy a háromhoz annak lehetősége, hogy a világegyetem magányos lakóiként tengetjük mindennapjainkat.

A korábbi kutatómunkák nem vették ugyanakkor számításba, hogy a csillagrendszerek mozgásban vannak, a galaxisok központja körül keringenek.
Példának okáért a Naprendszer 230 millió év alatt kerüli meg a Tejutat.

Abban az esetben, ha a földönkívüli civilizáció egy messzi csillag bolygójának lakója, lerövidítheti az utazást, ha kivárja a megfelelő közelséget a lakható világ feltérképezésére.

Hirdetés
[sg_popup id="2" event="onload"][/sg_popup]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Show Buttons
Hide Buttons
Close