Hirdetés

Egy uniós országot a teljes pusztulás fenyeget a népvándorlás miatt

Hirdetés

Az ENSZ előrejelzése alapján Bulgária szenvedheti el a legnagyobb népességcsökkenést a 21. században az egész világon.

A szervezet prognózisa szerint a népesség a jelenlegi 7 millióról az évszázad végére 4 millió alá eshet, ami drámai visszaesés, tekintve, hogy az 1980-as évek közepén még közel 9 millióan éltek az országban. A legnagyobb problémát jelenleg nem az elvándorlás, hanem a természetes népességfogyás jelenti: van olyan területe Bulgáriának, ahol tavaly 1,6%-os természetes fogyást regisztráltak. Csak összehasonlításképp: Magyarországon a legrosszabb helyzetben lévő megyében fele ekkora sem volt a természetes fogyás 2017-ben. Ha ez nem lenne elég, a rohamosan öregedő népesség garantálja, hogy az ország egy demográfiai időzített bombán üljön.

Hirdetés

Ha a jelenlegi népesedési folyamatokban nem következik be radikális változás, akkor a közép-kelet-európai országok nagy részének jelentős népességcsökkenéssel kell számolnia az évszázad végéig. Ez egy olyan probléma, ami a térség összes országát érinti. Nem véletlenül jelezte Orbán Viktor többször is az elmúlt egy évben, hogy az új kormányciklus egyik legfontosabb feladata a demográfiai helyzet javítása lesz. Emlékezetes volt az elmúlt hetekben a horvát államfő kiborulása is, amelyben azonnali cselekvésre szólította fel a kormányt a népesedési katasztrófa megakadályozása érdekében.

loading...

Ha Magyarország és Horvátország helyzetét rossznak ítéljük meg, akkor Bulgáriára nem túlzás a kilátástalan kifejezést használni, hiszen az egész régióban, sőt, az egész világon ez az ország szenvedheti el a legnagyobb népességcsökkenést a 21. század első felében. 

Egy ország, amelyet a teljes pusztulás fenyeget - Magyarországnál is rosszabb a helyzet

Bár az ENSZ előrejelzése szerint a 21. század második felében lassulhat a fogyás üteme, az évszázad végére alapesetben így is 4 millió alá eshet Bulgária népessége a jelenlegi 7 millió környékéről, ami egészen drámai mértékű csökkenés néhány évtized leforgása alatt. Pláne úgy, hogy az 1980-as években még majdnem 9 millióan éltek az országban. 

A kérdés már csak az, hogy melyik a rosszabb – a népesség fogyása, vagy ha a népességet afrikai vagy ázsiai migránsokkal pótolják.

A facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket. Ők döntik el mit láthatsz és mit nem!

Ha nem akarod, hogy a facebook döntse el, mit olvashatsz, kattints ide és iratkozz fel híreinker.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Show Buttons
Hide Buttons

Kövess minket a Facebookon!