Hirdetés

És még van, aki visszasírja ezt! Emlékeztek még a Kádár korszak luxusélelmiszereire?

Hirdetés

Na már megint nekiálltunk nosztalgiázni, természetesen kajákról. Konkrétan arról, hogy mi volt kiskorunkban az, amiért csak ácsingózhattunk, de maximum a fizetés utáni napokon kaphattuk meg, rosszabb esetben karácsonykor. Közhelyes válasz a banán, de kíváncsiak voltunk a többi élelmiszerre is. Végigkérdeztük egymást és nem kevés ismerősünket, ezekből szemezgetünk. 

 

Hirdetés

A ’70-’80-as évekre visszatekintve a dollárboltokKonsumex boltok kerültek elő elsőként, ahol mindenki elkölthette megmaradt valutáját, és vehetett nyugati csokit, hajfestéket, Toshiba mikrót vagy mondjuk Nesquick kakaóport – erről többek közt dietetikusunk, Jucus mesélt: 

loading...

„Ti még nem tudom, hogy emlékeztek-e, de voltak az intertourist boltok, ahol lehetett nyugati valutáért venni dolgokat. Osztrák schilling, német márka – és vehettél mondjuk 1 db Mars szeletet vagy Milky Way-t. Überluxus. Ezen kívül a kóla és banán volt az, amit csak karácsonykor láttam.”

Fotó: Pinterest

A kakaósdoboz, amiben kiürülése után mindenki mást tárolt

CSOKI, KAKAÓ, BANÁN

Aztán előkerült a Suchard kakaópor emléke is, amit én kaptam Münchenből Milka-csokikkal és német Kinder-tojásokkal együtt, amikben nyilván sokkal jobb volt a játék is. Emlékeztek, hogy olyan szöveggel árulták, hogy 3 az egyben, mert meglepetés, csoki és játék is?

Na meg az NSZK-kisfiúarcos Kinder-csoki is megér pár szót…de inkább idetesszük a jó öreg reklámot:

És itt van még minden Mars Chocolate által gyártott világhírű márka, a Bounty, a Mars, a Snickers, a Twix, a Milky Way és az M&M’s, amik nálunk a ’90-es évek elején kerültek a boltok polcaira, és a reklámok hatására gyakorlatilag megőrültünk értük, helyettük viszont inkább a magyar változatok maradtak: Kapucíner, Szamba, Sport szelet vagy mondjuk a Balaton szelet.

Fotó: pinterest

1980-as évekbeli fotó az amerikai változatokról – a Milky Way például barna-zöld volt

A csokitéma nem merült ki ennyiben, előkerült több márka is: a Toblerone a dollárboltból, a Ritter Sport Jugóból meg a Schoko Banane Ausztriából.

Aztán itt a közhelyes banán is – bár erre kevesen emlékszünk testközelből, de arra tuti, hogy a narancs és a mandarin is kuriózum volt, mert még az ovis Mikulástól is azt kaptunk.
„Banán…mikor ’88-ban felkerültem Budapestre, teljesen odavoltam, hogy itt szinte bármikor vehetek a zöldségesnél” – emlékszik vissza egy ismerős.

És a Nutellát meg a Milky Way-krémet se felejtsük ki (ami azóta sajnos eltűnt.)

Fotó: Pinterest

Ezt még a Nutellánál is jobban szerettük

Barátnőm így emlékszik:

“Nutellát asszem ilyen 10 éves korom körül ettem először (1993-fele) de apám csinálta a szendvicset, és mivel nem igazán voltak fogalmai róla, biztos ami biztos, rakott rá kolbászt + paradicsomot.

ITALOK

„A jó kis earl grey volt még olyan luxus, hogy annyiszor áztattuk a filtert, ameddig még színt hagyott. És a nagymamámnál mindig megkezdhettem egy friss filtert, és jó feketén ihattam” – van, akinek a tea maradt meg a fejében luxuscikként.

A dobozos üdítők is igencsak nagy kincsnek számítottak:

„Féltve őrizgettem a dobozos üdítőket (a bárszekrényben volt a díszhelyük!) és csak ünnepnap ittam meg egyet-egyet.”

Fotó: wideopeneats

Ezek se mai darabok

A végére a téliszalámit hagytuk – nekünk van is egy fotónk anyukámról, amint boldogon vigyorogva tart a karácsonyfa előtt ácsorogva a kezében egy hatalmas rúd Picket.

MEKI

A budapestiek között is nagy szám volt, ha a nyitás utáni években (!) eljutottunk a McDonald’s-ba. Én tuti, hogy először a körtériben voltam, de a legendás Régiposta utcai étterem volt a legelső, 1988-ban. Az étterem bejáratánál napokig hosszú sorokban álltak az emberek, első napon 10.000 hamburgert vásároltak, a legdrágább a Big Mac volt: 43 Ft-ot kértek érte.

Fotó: index

AZ első meki kínálata

A facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket. Ők döntik el mit láthatsz és mit nem!

Ha nem akarod, hogy a facebook döntse el, mit olvashatsz, kattints ide és iratkozz fel híreinker.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Show Buttons
Hide Buttons

Kövess minket a Facebookon!