Hirdetés

Hamis számlák, biztosítási csalás, 500 000 eurós sikkasztás. Lebukott a befolyásos brüsszeli politikus

Hirdetés

Hamis számlák, biztosítási csalás, legalább 500 000 euró csalárd elköltése, ismét egy elhallgatott bűncselekmény sorozat az Európai Unió (EU) brüsszeli szervezetében. Ráadásul mindez az EU számvevőszékének egyik vezető tisztviselőjével és fővizsgálójával, a törvényesség egyik legfőbb őrével, egy liberális politikussal történt mindez. A V4NA nemzetközi hírügynökség értesülései szerint a súlyos visszaélésekről szóló aktákat „szokás szerint elfektették a brüsszeli bürokraták”.

A legújabb brüsszeli botrányban egy bukott, bevándorláspárti belga politikus, Karel Pinxtent a főszereplő, akit korábbi, kétes gazdasági ügyei ellenére is „betoltak” az EU legfőbb pénzügyi ellenőrző szervezetébe, az ESZ-be.

Hirdetés

Mint az látható (és talán várható is volt): senkit sem zavart Brüsszelben Pinxtent korábbi piszkos ügyei, egyhamar ő lett a számvevőszéki kamarai elnök. Pinxtent azonban ebben a tisztségben sem zavartatta magát, ott folytatta karrierjét, ahol abbahagyta. A V4NA azt írja róla: az elmúlt években különböző költségvetési visszaéléseket követhetett el Pinxtent. Például azzal, hogy több százezer euró értékben trükközött különböző költségelszámolásokkal. Az OLAF, az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala is vizsgálódott az ügyben, még razziáztak is a belga politikus irodájában.

Az első sajtóértesülések 500 000 euró törvénytelen eltulajdonításáról szóltak. Aztán megkezdődött a brüsszeli bürokráciában szokásosnak mondható időhúzó aktatologatás, lényegében az ügy elaltatása.

Mindeközben a V4NA brüsszeli forrásai szerint az elfektetett akták tele vannak elképesztő visszaélésekkel. Pinxtent például bepróbálkozott egy biztosítási trükkel. Azt állította, hogy a bőröndjében összetört több üveg, egyenként 4000 eurós, azaz több, mint 1 millió forintot érő bor, ami teljesen tönkretett több, szintén a bőröndben lévő több 10 ezer eurós (legalább 3 millió forintot érő) öltönyöket. Egyébként a bort ajándékba kapta. Az elfektetett aktákban szó van egy valószerűtlen balesetről is, amikor saját garázsában a fia törte össze szolgálati autóját. Az már szinte csak hab a tortán, hogy bár szolgálati kocsija dízel, nagy összegű benzinszámlákat is elszámolt. Ráadásul közpénzen utaztatta, etette családtagjait, unokahúgát és feleségét is.

Hirdetés
[sg_popup id="2" event="onload"][/sg_popup]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Show Buttons
Hide Buttons
Close