Hirdetés

Hoppá! Dőlnek ki a csontvázak a szekrényből. Összeomolhat a román gazdaság

Hirdetés

A román lej árfolyama szerdán új negatív rekordot döntve, soha nem látott mélységbe zuhant. Ez még a világ legnagyobb és egyben „legbennfentesebb” hírügynökségének, a Bloombergnek is szemet szúrt. A román gazdaságra Magyarországon a Gyurcsány-korszakban megtapasztalt folyamatok jellemzőek, és ha a román vezetés nem lép valamit, úgy jár, mint Magyarország 2008-ban. Talán nem független a mostani folyamatoktól, hogy a most lemondott miniszterelnök, az “akasztós” Mihai Tudose korábban gazdasági miniszter volt.

A román gazdaság elképesztő tempóban növekszik, ám ennek veszélyei egyre nyilvánvalóbbak. A felfokozott tempó mögött az állami bér- és adópolitika áll, konkrétan a közszférában végrehajtott béremelések sorozata. Az elmúlt három évben radikálisan csökkentették az áfát, és ennek a két tényezőnek a hatására a bérek 15 százalékkal emelkedtek. A költségvetés lazulása miatt még az IMF is a deficit elszabadulásától tart. Románia előbb vagy utóbb túlzott deficit eljárás alá kerülhet még úgyis, hogy az Európai Unió sokkal elnézőbb vele, mint velünk valaha is volt. Ahogy közgazdász zsargonba mondják: a növekedési pálya nem fenntartható és jönni fog a fekete leves, a megszigorítások, a munkanélküliség, és az adóemelések.

Hirdetés

A már említett Bloomberg-cikk azért meglepő, mert Bukarest mindenben kedvében jár az amerikaiknak. A románok szolgalelkűen követték a tanácsaikat, megvették 4 milliárd dollárért a kissé elavult Patriot rakéta rendszert is. Emellett hatalmas katonai bázist biztosítanak az USA-nak a Fekete-tengeren, amivel komolyan belekeveredtek az amerikai – orosz konfliktusba. Teszik mindezt azért, hogy gazdasági hasznot húzzanak belőle. Ezért felettébb érdekes, hogy a jó barát Amerika figyelmeztet, és aggódik. Azt ott megszólaltatott szakértők szerint Románia nem lett gazdagabb, mert hitelből növekszik. A román polgárok nagy része nagyon szegény, alig tud megélni, és semmit se képes megtakarítani. Az ingatlanárak rettentő drágák az ottani embereknek, és egy lakás többe kerül Kolozsváron, mint Budapesten – mondják a szakemberek a Bloomberg cikkében. A jegybank már megkezdte a kamatok emelését és ennek hatására már az adósok 15% nem fizeti a jelzáloghiteleinek törlesztését. A lakosság a gazdasági növekedés ellenére nem gazdagodott, a plusz bevételeket nem félreteszi, hanem az alapvető fogyasztás finanszírozására fordítja, élelmiszert, ruhát és televíziót vásárol.

loading...

“Az ország szenved a politikai instabilitás miatt, „ – mondta Cristian Pirvulesc, a Bukaresti Politikatudományi Egyetem dékánja. De a kormányerők mindent megtehetnek, mivel nincs szilárd ellenzék, és semmi értelme előrehozott választásokat kiírni. Úgy tűnik továbbá, hogy a román belügyekbe folyamatosan beavatkozó Egyesült Államok sem kíván érdemben segíteni.

A facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket. Ők döntik el mit láthatsz és mit nem!

Ha nem akarod, hogy a facebook döntse el, mit olvashatsz, kattints ide és iratkozz fel híreinker.

Hirdetés
loading...
loading...
[sg_popup id="1" event="onload"][/sg_popup]
[sg_popup id="2" event="onload"][/sg_popup]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Show Buttons
Hide Buttons
Close