Hirdetés

Kitört a háború az Európai Parlamentben, válaszcsapásra készülnek a nemzeti erők!

Hirdetés

Két fideszes képviselő bizottsági kinevezését is blokkolták tegnap baloldali, liberális és zöld képviselők az EP-ben, emellett számos más, EU-szkeptikus politikust is kigolyóztak a vezető pozíciókból. Utóbbiak szerint ezzel felrúgták azt az alapelvet, miszerint a bizottságoknak a parlamenti erőviszonyokat kell tükrözniük. Az EU-szkeptikusok emiatt válaszcsapásra készülnek.

Háborút indítottak tegnap a liberális erők a nemzetu erők ellen az Európai Parlamentben (EP) azáltal, hogy blokkolták számos képviselőjük megválasztását a bizottsági pozíciókba.

Hirdetés

Húsz bizottság a tét

loading...

Az EP-képviselők egy elnököt és négy alelnököt választottak volna meg húsz állandó szakbizottság élére, amely során figyelembe kellett volna venniük a parlamenti erőviszonyokat, azaz a május végi EP-választás végeredményét

A bizottságok politikai összetétele a plenáris ülés összetételét tükrözi – olvasható az Európai Parlament honlapján. Úgy tűnik azonban, hogy ez az elv számos esetben nem érvényesülhetett a szociáldemokrata, liberális és zöld politikusok vétója miatt.

Megvétózott EU-szkeptikusok

A Politico szerint például a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság elnöki pozíciójára az Identitás és Demokrácia (ID) frakció (ide tartoznak a nacionalista pártok, például az olasz Liga és a francia Nemzeti Tömörülés) a francia Maxette Pirbakast jelölte, megválasztását azonban négy EU-párti erő blokkolta. Végül a néppárti Norbert Linst választották meg elnöknek. Pirbakasból alelnök sem lehetett, a szavazást későbbre halasztották.

A liberális képviselők azt is megakadályozták, hogy az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakciójához tartozó volt lengyel miniszterelnök, Beata Szydlo legyen a Foglalkoztatás és Szociális Ügyek Bizottság elnöke. Ebben a testületben az összes vezető megválasztását elhalasztották.

Szintén leszavazták a Nemzeti Tömörülés képviselőjét, Gilles Lebretont, akit a Jogi Ügyek Bizottság elnöki tisztségére jelölt frakciója. A pozíciót végül Lucy Nethsingha brit liberális képviselő kapta meg.

Ez az egyetlen parlament Európában, amely a minimális reprezentációt sem garantálja a kisebbségeknek – mondta az ID-frakció egyik tagja saját helyzetükre utalva, és hipokritának nevezte a liberális képviselők magatartását.

Alulreprezentált erők

A történtek azért is kelthetnek visszatetszést, mert a nemzeti erők megerősödtek az EP-választáson. Az ID-nek és az ECR-nek összesen 135 képviselője van – 27-tel több, mint a liberális, integrációpárti Újítsuk meg Európát frakciónak.

Nem jobb a helyzetük az egyéb vezető tisztségeket tekintve sem.

Az eurószkeptikus és nemzeti erőknek jelenleg nincs alelnöki pozíciójuk a Parlamentben, ami figyelemre méltó tekintettel arra, hogy milyen számban képviseltetik magukat a Parlamentben. Ez azt jelenti, hogy egyetlen képviselőjük sem vezethet plenáris üléseket, és nincs képviseletük a Parlament Elnökségében, ahol a legfontosabb döntések születnek a Parlament munkájáról – írja a Politico.

Részben a Fideszt is blokkolták

Ami a háború magyar vonatkozását illeti, a szociáldemokrata és liberális erők azt is előre jelezték, hogy a fideszes jelölteket sem támogatják a bizottságok alelnöki posztjaira.

Végül két kormánypárti politikus megválasztását tudták megakadályozni: Bocskor Andrea (kulturális és oktatásügyi bizottság, CULT) és Hidvéghi Balázs (állampolgári jogi, belügyi bizottság, LIBE) jelölése ügyében is későbbre lett halasztva a szavazás. Trócsányi Lászlót (alkotmányos ügyekkel foglalkozó bizottság, AFCO) sem választották meg alelnöknek, azonban az ő személyéig el sem jutottak az egyéb vitatott jelölések miatt.

Megszavaztak viszont két másik fideszes képviselőt: Deutsch Tamás a költségvetés-ellenőrző bizottság negyedik alelnöke, Gál Kinga a biztonság- és védelempolitikáért felelős szakbizottság második alelnöke lett. A szocialista Ujhelyi Istvánt pedig az EP közlekedéssel és idegenforgalommal foglalkozó szakbizottsága harmadik alelnökének nevezték ki.

A parlamenti bizottságok azért fontosak, mert beleszólnak a jogalkotásba, a plenáris ülésen megvitatandó módosításokat javasolnak, tárgyalócsoportokat neveznek ki a Tanáccsal folytatott jogalkotási tárgyalásokra, szakértői meghallgatásokat szerveznek és ellenőrzik a többi uniós intézményt.

Ellentámadás készül

Az EU-párti erők vétói miatt az EU-szkeptikusok ellentámadásba lendülhetnek át. A brüsszeli hírportál szerint Ryszard Legutko, az ECR vezetője arra figyelmeztetett, hogy képviselőik nem fogják támogatni az Európai Tanács által múlt héten bejelentetett alkut az uniós vezetői posztok elosztásáról.

Lehetséges tehát, hogy nem szavazzák majd meg az Európai Bizottság elnöki posztjára jelölt Ursula von der Leyent. A német politikusról jövő héten szavaz majd az EP – egyelőre kérdéses, hogy meglesz-e a többsége.

A facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket. Ők döntik el mit láthatsz és mit nem!

Ha nem akarod, hogy a facebook döntse el, mit olvashatsz, kattints ide és iratkozz fel híreinker.

Hirdetés
loading...
loading...
[sg_popup id="1" event="onload"][/sg_popup]
[sg_popup id="2" event="onload"][/sg_popup]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Show Buttons
Hide Buttons
Close