Hirdetés

Különös számot dobtak be. Nem is lenne szükség minimálbérre?

Hirdetés

Sokan még mindig zsebbe kapják fizetésük egy részét, miközben minimálbérre vannak bejelentve, valószínűsíthető, hogy alig van olyan dolgozó Magyarországon, aki ténylegesen minimálbért keres.

Januárban hivatalosan 303 ezer ember dolgozik minimálbérért, a bruttó 138 ezer forintra emelkedett legalacsonyabb fizetésért, míg a szakmához kötött garantált bérminimumot, 181 ezer forintot a Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint 876 ezer munkavállalónak kell kifizetni. A Magyar Időknek Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke úgy nyilatkozott, hogy a legkisebb keresetekért a dolgozók nagyjából egyharmadát foglalkoztatják, így ez az adat relatíve nem rossz.

Hirdetés

Az ágazatokat vizsgálva az állami szférában nem jellemző a minimálbér. A legalacsonyabb adható jövedelmet elsősorban a mezőgazdaság, valamint az építőipar betanított munkásai kapják, de a turizmus és a vendéglátás területén is jellemző az ilyen bérezés. A Liga Szakszervezetek elnöke, Mészáros Melinda hozzátette: az állami és a vállalati szférában ugyanakkor csak azért nincs sok minimálbéres mert – elsősorban a pályakezdők – már eleve néhány ezer forinttal efölött a határ fölött keresnek, az ő számukról azonban nem állnak rendelkezésre pontos statisztikák.

loading...

A facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket. Ők döntik el mit láthatsz és mit nem!

Ha nem akarod, hogy a facebook döntse el, mit olvashatsz, kattints ide és iratkozz fel híreinker.

Hirdetés
loading...
loading...
[sg_popup id="1" event="onload"][/sg_popup]
[sg_popup id="2" event="onload"][/sg_popup]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Show Buttons
Hide Buttons
Close