Hirdetés

Megerősítették: Karnyújtásnyi közelségbe került Orbánék célja

Hirdetés

A második becslés szerint is 4,4 százalékkal emelkedett a GDP az első negyedévben.

Ahogy arról már korábban írtunk, a KSH első becslése szerint 4,4 százalékkal nőtt a hazai össztermék az idei első negyedévben. A növekedéshez elsősorban a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 4,7, az előző negyedévhez viszonyítva 1,2 százalékkal nőtt, ezt közölte a KSH.

Hirdetés

A termelési oldalon az ipar hozzáadott értéke 2, ezen belül a feldolgozóiparé 2,5 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóiparon belül a gép és gépi berendezés gyártása ágazat kivételével a jelentősebb súlyú ágazatok mindegyike bővült. A legnagyobb emelkedést az építőiparban láthattuk, ennek teljesítménye 23 százalékkal emelkedett. A mezőgazdaság hozzáadott értéke ugyanakkor 0,6 százalékkal csökkent. A nemzetgazdasági ág egyes szektorai az alábbi módon járultak hozzá a növekedéshez:

loading...

A háztartások tényleges fogyasztása 5,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 5,9 százalékkal bővült, ezen belül minden kiadási csoportban volumennövekedés volt tapasztalható. A kiadási csoportok közül a lakberendezés, lakásfelszerelés, az élelmiszerek, a közlekedés, a hírközlés, valamint a szabadidő, kultúra esetében a volumen az átlagot meghaladóan emelkedett. A háztartások Magyarország területén realizálódó fogyasztási kiadása 6 százalékkal nőtt.

A kormányzattól kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 0,7, a közösségi fogyasztásé 4,6 százalékkal bővült. A háztartásokat segítő nonprofit intézményektől kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 8,3 százalékkal nagyobb lett. A fenti folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 5 százalékkal emelkedett.

A facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket. Ők döntik el mit láthatsz és mit nem!

Ha nem akarod, hogy a facebook döntse el, mit olvashatsz, kattints ide és iratkozz fel híreinker.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Show Buttons
Hide Buttons

Kövess minket a Facebookon!