Hirdetés

MSZP kampány: Mi is migránsok vagyunk

Hirdetés

A szocialista Tóth Csaba a zuglói fizetős parkolást méltatta, Ujhelyi az EU-ból való kilépéssel, a harmincas évek szólamaival, háborúval és haláltáborokkal riogatott, a magát függetlennek valló Kálló Dániel pedig elmagyarázta, miért indul MSZP-s színekben az európai parlamenti választásokon. A szocialisták zuglói dzsemboriján ez történt.

A Csertő parki panelházak dzsungelében, igazi nosztalgikus hangulat ragadott minket magával, amikor beléptünk a kissé kórház hangulatot idéző Zuglói Civil Ház épületébe. Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselő, Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő, valamint Kálló Dániel európai parlamenti képviselőjelölt beszélgetésére érkeztünk. A helyi MSZP nagy erővel készülhetett, ugyanis a kedves fogadtatás mellett bőséges ital- és ételkínálat fogadta a rendezvényre érkező érdeklődőket.

Hirdetés

A beszélgetést Tóth Csaba, Zugló MSZP-s országgyűlési képviselője vezette fel. A kerülettel kapcsolatban elmondta, Zugló fejlődik, ezt mutatja az is, hogy egyre jobb a közbiztonság. Ezzel összefügg

loading...

„A ZUGLÓI FIZETŐS PARKOLÁS KIALAKÍTÁSA IS, AMELY MIATT ÁLL A BÁL KÖRÜLÖTTÜNK, DE NAGYON JÓ DÖNTÉS VOLT”,
mert ahol ezt bevezették, 20-25 százalékkal csökkent a bűnelkövetések száma – mondta Tóth. A májusi választáson azonban Magyarország Európai Unión belüli sorsáról kell dönteni – hívta fel a figyelmet a képviselő, majd átadta a szót Ujhelyi Istvánnak.

Ujhelyi István nagyon drámai hangot ütött meg a beszélgetés elején, miután mindenkinek felajánlotta a tegeződés lehetőségét, – sőt még telefonszámot is osztogatott – részletezte mennyire rossz irányba tart ma az ország.

A mostani európai parlamenti választások igazi tétje, hogy Magyarország bent marad-e az Unióban vagy sem. Szerinte a mai felelőtlen, nacionalista politikusok ordas támadást intéznek az európai közösség ellen, mellyel csak a széthúzást erősítik.

HASONLÓ SZÓLAMOK VOLTAK A HARMINCAS ÉVEKBEN IS,
amelyek emberek tömegét vitték a frontokra és a haláltáborokba – mondta a képviselő. „Ébresztő emberek, a mi Európánkat teszik tönkre a nacionalista politikusok!” Szerinte ma Magyarország pont ott tart, mint pár éve a britek, él annak a veszélye, hogy Magyarország kisodródik az Európai Unióból. Ezt azonban nem engedhetik a választópolgárok. Ebben hatalmas szerepe van az első választóknak is, hiszen Nagy-Britanniában is az a tendencia volt megfigyelhető, hogy a fiatalok nem hittek a Brexit reális esélyében, emiatt pedig el sem mentek szavazni. Nekünk azonban meg kell tartanunk Magyarországot az EU-n belül! Meg kell találnunk a mi Európánkat, ami nem lehet más, csak a szociális Európa képe, a haza, a szeretet és az európaiság jegyében – mondta a képviselő.

Létfontosságú a kötelező és egységesített minimálbér, valamint a családi pótlék intézményének megteremtése, illetve a szociális bérlakásprogramok biztosítása. Az Uniónak egységesíteni kellene az oktatás- és egészségügy rendszereket is. Ez az Európai Unió felelőssége kell legyen, nem pedig tagországi hatáskör. Mindenkinek jár az azonos színvonalú oktatás és egészségügyi ellátás – emelte ki Ujhelyi.

Kálló Dániel, a valaha volt legfiatalabb európai parlamenti képviselő címéért is induló, magát függetlennek mondó, de az MSZP színeiben politizáló tizenkilenc éves képviselőjelölt kiemelte, hogy neki „sosem voltak pártpolitikai ambíciói”, ő csak a társadalmi diskurzus létének biztosításáért, és a tenni akarás jegyében került a politikába. Öt évvel ezelőtt „teljes elutasítást” kapott az akkor még FDP színeiben „politizáló” tinédzser, így szinte belekényszerült abba a helyzetbe, hogy zászlajára tűzze a magyar oktatás ügyét.

„ÉN NEM AKARTAM SOHA SEMMI MÁST, MINT TENNI, MINT VÁLTOZTATNI OLYAN TÁRSADALMI KÉRDÉSEKBEN, AMIK HATALMAS KÁRT OKOZNAK, MINT PÉLDÁUL AZ OKTATÁS”
– érzékenyített a politikusjelölt.

Szerinte a fiataloknak lehetősége és felelőssége is van a közéletben való aktív részvételhez, mára azonban lejáratták a politikát a fiatalok szemében is, hiszen a politikusok igaz, hogy kicsit olyanok, mint a rocksztárok, csak őket mégsem szereti senki sem. Mindemellett nem azért vagyunk kiábrándulva a politikából, mert az önmagában rossz lenne, hiszen a politika mindössze a közügyekkel való foglalkozást jelenti, ami tagadhatatlanul jó dolog. A gond azzal van, ami ma politizálás néven zajlik ebben az országban – hangsúlyozta Kálló. Szerinte a kormány kommunikációja leszűkülté vált, „van egy arc és azt kell utálni, ilyen egyszerű”. Hosszútávon ez csak az ország tönkremeneteléhez vezet – mondta.

A közönségtől érkezett kérdések nagy része a szociális Európa kérdéskörét, azon belül is az egységesített minimálbér és a versenyképesség témakörét érintette. Ujhelyi István kitért arra, hogy bérunióról nem érdemes beszélni, hiszen az „a fából vaskarika” tipikus esete, a jelenlegi állapotokat ismerve elképzelhetetlen. Az egységes, minimálbér biztosítása azonban nem lázálom. Hatalmas szüksége van erre az EU tagországainak, hiszen például Magyarországon sem lehet megélni az állam által biztosított minimálbérből. A létminimum alatt van a kormány által meghirdetett minimálbér, nem csoda, hogy a fiataljaink elmenekülnek az országból – mondta Ujhelyi. Az MSZP a 750 eurós egységesített minimálbér biztosításáért küzd. Ezt a minimumot mindenki számára biztosítani kell – jelentette ki a képviselő.

Ma az EU-ban 4,5 millió 25 év alatti munkanélküli van a munkaerőpiacon, úgy, hogy egyébként bőven lennének befogadószektorok, egyszerűen csak nincs biztosítva számukra a megfelelő színvonalú oktatás vagy éppen az átképzés lehetősége. Ujhelyi szerint Andor László volt uniós biztos már kidolgozta az Ifjúsági Garancia Programot, ami biztosít minden feltételt a fiataljainknak – emelte ki.

Kérdésünkre, hogy hogyan lehetséges mindaz, hogy a 2014-ben leköszönő Andor László programja mellett mégis 4,5 millió fiatal munkanélküli van az Európai Unióban, csak a költségvetési keret nyújtotta korlátokat, illetve a program fiatalságát tudta megemlíteni a képviselő.

Ujhelyi emellett kiemelte, hogy nem ért egyet a Demokratikus Koalíció nyújtotta Európai Egyesült Államok víziójával, hiszen szerinte ez csak erősíti azt a téves elképzelést, hogy nem lehet erős Európát elképzelni erős nemzetállamokkal. Nem vagylagosság áll fent az erős Európa és erős nemzetállamok kérdésében a képviselő szerint. Nem kellenek határok, nem kell ellenségeskedés, túlzó nacionalista lelkület, de mindenki megtarthatja nyelvét, kultúráját, hitét – hirdeti Ujhelyi.

A baloldali politikus szerint migrációs nyomás van, volt és lesz, majd hozzátette

„MI IS MIGRÁNSKÉNT KERÜLTÜNK IDE”, CSAK EZT HONFOGLALÁSNAK HÍVJUK A MI SZEMPONTUNKBÓL.
Ujhelyi kiemelte, az MSZP képviselői mind a tízmillió magyar állampolgár érdekeit hivatottak képviselni az Európai Parlamentben. Kérdésünkre helyesbített, mind a tizenötmillió magyar ügyét fontosnak tartja, és elsőként írta alá a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést is. A kettős állampolgárság intézményével még sem tud azonosulni. Kiemelte, a kettős állampolgárság intézménye nem a nemzet egymásra találásának programja, a nemzetietlen billog azonban messze nem igaz az MSZP politikájára. A szlovák „himnusztörvényt” is teljes mértékben elítélik, Tóth Bertalan pártelnök pedig levélben tolmácsolta felháborodását a szlovák politikai vezetőknek.

Ujhelyi szerint a szociális Európa programját minél előbb meg kell valósítani, hiszen, ha mindez nem történik meg

„EURÓPA HAJÓJA FELBORUL”.
A fórum zárásaként arról beszélt, hogy az MSZP követeli az Európai Ügyészséghez való csatlakozás jogát, hiszen, ha nem vállaljuk önként a csatlakozást, ki fogunk szorulni az Európai Unió támogatásaiból. Rendbe tenni a jogállamiságot, és nem összetörni a tükröt, melyet Sargentini képviselő asszony tart az ország elé – mondta Ujhelyi.

A facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket. Ők döntik el mit láthatsz és mit nem!

Ha nem akarod, hogy a facebook döntse el, mit olvashatsz, kattints ide és iratkozz fel híreinker.

Hirdetés
loading...
loading...
[sg_popup id="1" event="onload"][/sg_popup]
[sg_popup id="2" event="onload"][/sg_popup]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Show Buttons
Hide Buttons
Close