Hirdetés

New York Times: Európában nemzetek harcolnak a német birodalom ellen

Hirdetés

A lap szerint a németek gyakorlatilag birodalmi jogokat élveznek az unión belül, ám ez szembefordít velük egy sor kormányt, Olaszországtól Magyarországig, tehát itt nem csupán a liberálisok és illiberálisok ellentétéről van szó. Ám lehet, hogy éppen ez vezet el a különleges német hatalmi helyzet bukásához. Jelenlegi formájában az unió közelebb kerül a felbomláshoz, mivel Rómában egy populista szövetség készül átvenni a hatalmat, azaz a kór immár az egyik alapítóra is kiterjed. A felszínen persze a szabadság és a tekintélyelvűség küzdelméről van szó, vagyis, hogy a demokratikus értékeket fenyegeti az etnikai sovinizmus és egy sor önjelölt erős ember. Ebben van is valami, hiszen pl. Orbán Viktor nem tagadja, hogy a liberális demokrácia helyett egyfajta kereszténydemokráciát akar, ami gyanúsan hasonlít a tényleges egypártrendszerhez.

De látni kell, hogy itt egyidejűleg a nemzetek harcolnak a német birodalom, az észak-európai érdekek ellen, mármint hogy utóbbiakat ne kényszerítsék rá a perifériára. A katasztrofális német túlsúlyt először a délre rálőcsölt költségvetési politika mutatta meg. Majd ugyanez jelentkezett a migránsválság során. Ez utóbbi nagyon felhozta a populistákat, lásd a Brexitet, valamint Budapestet és Varsót. A nemrégiben függetlenné vált államok ragaszkodnak a szuverenitásukhoz és nemzeti önazonosságukhoz, gyanakodva figyelik a kozmopolitizmust, amely képes ártani az említett alapigényeknek. Emellett a nacionalisták természetesen igényt tartanak az Európai birodalom tagságával együtt járó előnyökre. Orbán kirohan a külföldi befolyás ellen, de azért elveszi, amit Brüsszel kínál. Ők sem ártatlanok a történetben.

Hirdetés

Ezzel együtt nem csupán úgy áll, hogy a Felvilágosodás szembekerült a tekintélyelvűséggel. Fontosak a politikai normák, de lényeges a szuverenitás és a politikai ellentmondás joga is. És a gondok egymás ellen fordították a populistákat, illetve Berlint és Brüsszelt. A megoldáshoz nem elegendő az elvont liberális tervre hivatkozni. Ahhoz be kell látni, hogy a több Európa, az Európai Egyesült Államok nem jelent kiutat. Szóval súlyos hiba úgy beállítani, mintha itt a mag és a külső részek, vagyis a liberális értékek és azok ellenfelei közti ellentétekről volna szó. Mert akik féltik a szuverenitásukat, azok könnyen siettethetik nem csupán a különös német birodalomnak, hanem magának a liberalizmusnak a bukását is.

loading...

A facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket. Ők döntik el mit láthatsz és mit nem!

Ha nem akarod, hogy a facebook döntse el, mit olvashatsz, kattints ide és iratkozz fel híreinker.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Show Buttons
Hide Buttons

Kövess minket a Facebookon!