Hirdetés

Orbán Viktor évértékelőjétől hangos a külföldi sajtó

Hirdetés

Statisztikai adatokkal és háttér-információkkal megtűzdelve számolt be a külföldi sajtó Orbán Viktor évértékelő beszédéről. A cikkek az új adókedvezményeket és a migrációval kapcsolatos megjegyzéseket emelik ki, az ellenzék új összefogásáról adott miniszterelnöki értékeléssel nem foglalkoznak.

Legyen több gyereked és nem kell személyi jövedelemadót fizetned, ezt ígéri Orbán Viktor. Ezt az üzenetet emelte ki a miniszterelnök évértékelő beszédéről szóló beszámolójában a Financial Times (FT) és ha kissé másként fogalmazva is ugyanezt tartotta fontosnak a brit Guardian és BBC is. Az FT alcíme szerint a magyar kormányfő úgy akarja megállítani a népesség csökkenését, hogy nem enged utat a bevándorlásnak. A beszédnek ezt a részletét szintén kiemeli a többi sajtóorgánum.

Hirdetés

Orbán Viktor bejelentette a fontos hangulatjavító intézkedéseket

loading...

Munkaerőhiányt okozhat Orbán Viktor új terve?

Ezt követően részlegesen bemutatják a bejelentett adóintézkedéseket, kiemelve: a tervek szerint a jövőben azoknak az asszonyoknak, akik legalább négy gyermeket szülnek, nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Az FT azonban ezt követően megjegyzi, hogy Orbán Viktor, aki maga is ötgyermekes apuka, nem részletezte, hogyan fogja a kormány előteremteni az új szociális intézkedések forrását, azaz hogyan fogja pótolni az elmaradó adóbevételeket. Csak annyit ígért meg, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme továbbra is két százalékponttal magasabb lesz az európai átlagnál.

Nem magyar probléma

Magyarország, hasonlóan kelet-közép-európai szomszédaihoz (Szlovénia, Horvátország, Szlovákia és Szerbia) a világ legalacsonyabb termékenységi rátájú országai közé tartozik – folytatódik a cikk és ugyanezt emeli ki a Guardian is. Eközben a képzett magyarok közül sokan Nyugaton próbálnak szerencsét. Az ENSZ adatai szerint szinte minden olyan ország, amelyben gyorsan csökken a népesség, Kelet-Európában található. A magyarországi lakosság száma az előrejelzés szerint 2050-re 15 százalékkal, a 2017-es 9,7 millióról 8,3 millióra csökken.

A Guardian szerint a populista kormányok visszautasítják azt a lehetőséget, hogy a bevándorlásban keressenek megoldást a népességcsökkenésre és a munkaerőhiányra. Orbán Viktor kormányfő például kerítést építtetett országa déli határán a 2015-ös migrációs válság idején és a kormány ellenőrzése alatt álló média gyakran kapcsolja össze a bevándorlást a Nyugat-Európában jelentkező morális válsággal és terrorizmussal.

A BBC az összehasonlítást segítendő termékenységi statisztikákat is közöl. Eszerint Magyarországon egy nőre átlagosan 1,45 gyerekszületés esik, amivel az ország elmarad az 1,58-as európai átlagtól. A kontinensen Franciaország áll a legjobban ebből a szempontból 1,96-os születésszámmal, míg Spanyolország az utolsó 1,33-mal. A világrekorder a nyugat-afrikai Niger, ahol átlagosan 7,24 gyermeket szülnek a nők.

Ellenzék és szomszédok

A nyugati lapok beszámolnak az ellenzéki megmozdulásokról is. Az FT több száz ember tiltakozó akciójáról ad tájékoztatót, megemlítve, hogy az utcai demonstrációk a rabszolgatörvény bevezetése nyomán kezdődtek. A BBC hazugsága szerint 2000 ember tüntetett a kormány ellen a Várban, pedig alig pár százan voltak. A Guardian megjegyzi, hogy a tiltakozó mozgalom veszít a lendületéből és a kormány ellenzéke továbbra is megosztott.

Az FT megjegyzi azt is, hogy más kelet-közép-európai országok már korábban bevezettek nagyvonalú családtámogatási rendszereket. Például a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) egyik legfontosabb intézkedése az 500 plusz program elindítása volt, amelyben minden második, harmadik gyermek után plusz 500 zlotyt (37 ezer forint) kapnak a családok. Ez a nettó minimálbér harmada, az intézkedés összesen elviszi az ország GDP-jének egy százalékát. Szerbia, amely évente 30 ezer lakosát veszíti el, 500 millió dináros (1,35 milliárd forint) alapot állított fel, amelyből a háromgyerekes családok 12 ezer, a négygyermekesek 18 ezer dinárt kapnak (32 ezer és 48,5 ezer forint).

Muszlimok ostorozása

Az arab al-Dzsazira sajtóorgánum internetes site-ja mást emelt ki az Orbán-beszédből. A tudósítás címe: Orbán megesküdött, hogy megvédi a keresztény Európát. A cikk szerint Magyarország miniszterelnöke elindította a májusi európai parlamenti választások előtti kampányát azzal, hogy felszólította a szavazókat: védjék meg keresztény országaikat a bevándorlással szemben, amely a terrorizmus vírusát hordozza.

Ezt követően az al-Dzsazira cikke is a többi külföldi tudósítás felépítését követi az adócsökkentés ismertetésétől az ellenzéki megmozdulások említéséig, nagy hangsúlyt fektetve a muszlim világot érintő megjegyzésekre. Idézik például a magyar kormányfőnek azt a megjegyzését, miszerint az úgynevezett bevándorló országok történelmi tradíciói megszakadnak. Ezekben az országokban keresztény-muszlim viszonyrendszer alakul ki, amelyben folyamatosan zsugorodik keresztény rész súlya.

A facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket. Ők döntik el mit láthatsz és mit nem!

Ha nem akarod, hogy a facebook döntse el, mit olvashatsz, kattints ide és iratkozz fel híreinker.

Hirdetés
loading...
loading...
[sg_popup id="1" event="onload"][/sg_popup]
[sg_popup id="2" event="onload"][/sg_popup]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Show Buttons
Hide Buttons
Close