Hirdetés

Spekulánsok verték szét a forintot és újabb támadásra készülnek

Hirdetés

Az átmeneti, júliusi megnyugvás ellenére még mindig nagyon nagy összegű külföldi tőke spekulál a forint további gyengülésére: április közepe és június vége között mintegy 800 milliárd forint értékű forintgyengülésre játszó pozíciót építettek ki a külföldi piaci szereplők, ami azóta sem épült le – olvasható le a Magyar Nemzeti Bank által közzétett ábrakészlet egyik grafikonjáról. Bár a forintnak sikerült júliusban elmozdulnia történelmi mélypontjától, a vele szembeni short pozíciók állományában nem látszik jelentős csökkenés, vagyis szó sincs arról, hogy a külföldi befektetők megfutamodtak volna. Ebből kifolyólag továbbra is jelentős spekulatív nyomás alatt áll a hazai fizetőeszköz.

Júniusban olyan rossz hónapja volt a forintnak, amilyenre az elmúlt 10 évben csak néhány alkalommal volt példa. Az euróval szembeni árfolyam a hónap közepén kitört abból a 300-320-as sávból, amelyben már több mint négy éve tartózkodott, június végén pedig már napról napra új történelmi mélypontra esett az árfolyam.
Spekulánsok verték szét a forintot és még mindig támadásra készen állnak
Klikk a képre!

Hirdetés

Az intenzív gyengülés mögött a globális tőkemozgási folyamatok (feltörekvő piacokról erősödő tőkekivonás), illetve ebben a környezetben a Magyar Nemzeti Bank laza monetáris politika melletti elköteleződése állt. A magyar jegybank a szigorodó globális monetáris politikai környezetben egyre jobban felkeltette a piaci szereplők figyelmét, hiszen látványosan különutas politikát folytat, azt hangoztatva, hogy a hazai inflációs folyamatokat szem előtt tartva továbbra is indokolt az extrém laza monetáris politika megtartása.

loading...

Az MNB a saját igaza mellett kitartva farkasszemet néz a befektetőkkel, akik azonban a változó globális környezetben egyre inkább elbizonytalanodtak az intézmény hitelességében. Ráadásul az alacsony hazai kamatszintek miatt a forint gyengülésére játszó devizapiaci short pozíciók költsége alacsony, ez pedig vonzó lehetőséget teremtett a külföldi befektetők számára, hogy teszteljék az MNB elkötelezettségét és tűréshatárát.

A facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket. Ők döntik el mit láthatsz és mit nem!

Ha nem akarod, hogy a facebook döntse el, mit olvashatsz, kattints ide és iratkozz fel híreinker.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Show Buttons
Hide Buttons

Kövess minket a Facebookon!