Hirdetés

Üt az igazság órája! Kormányok omolhatnak össze vasárnap Európában

Hirdetés

Vasárnap egy jobbra tolódó kontinens összezuhant tradicionális pártjai néznek majd velünk farkasszemet. Radikális politikai utórezgések várhatóak Németországtól Olaszországig és Franciaországtól Lengyelországig.

28 ország 430 millió választópolgárának előzetes választási eredményét (exit poll) láthatjuk vasárnap éjjel 11:15-kor élő közvetítésben az EP plenárisi terméből, Brüsszelből. Az öt évvel ezelőtti politikai felálláshoz képest – a világban tapasztalható trendekhez hasonlóan – egy jobbratolódott kontinens néz majd velünk farkasszemet. A tradicionális centrista nagy pártok az elmúlt öt évben már a megsemmisülés szélére jutottak Franciaországban, Olaszországban és Hollandiában, miközben komolyan megrendültek Németországban, valamint az Egyesült Királyságban. Valóban, a jobboldalani centrista Néppárt és a szociáldemokrata S&D csoport első alkalommal veszíti el a várakozások szerint együttes többségét.

Hirdetés

Számos országban teljesen átírhatja a belpolitikai térképet a vasárnapi választás, amelyet több helyen a parlamenti választások utolsó főpróbájának is tartanak.

Németország

Ha a jelenlegi nagykoalíció nem szerepel megfelelően, akkor a várakozások szerint Merkel kancellár nem tölti ki a mandátumát. A szociáldemokrata SPD már csak 16 százalékon áll és az egyidőben lezajló brémai választáson a jelek szerint 73 év után elvesztik a polgármesteri pozíciót is. Ez egyrészt Andrea Nahles pártfőnök bukását, másrészt akár a koalícióból való kiugrást is magával hozhatja.

Franciaország

Macron francia elnök és pártja, az LREM (La Republique en Marche) két év kormányzás után a legfontosabb választás előtt áll. Macron a mélyebb európai integráció európai főnökének pozíciójába helyezkedett és ha most alulmarad Marine Le Pennel szemben – akivel most fej-fej mellett haladnak -, akkor annak összeurópai hullámai is lesznek.

Olaszország

Salvini Ligája számára a vasárnapi győzelem csak egy lépcsőfok a sokkal nagyobb cél felé: egy szeptember végi előrehozott választás kikényszerítése az országban, amellyel aztán átvehetné a teljes uralmat. Ezzel kiszakíthatná az országot a letargiából és egy brazil Bolsonaro-típusú keményvonalas reformkurzust indíthat el az országban.

Egyesült Királyság

Az ország politikai folyamatai két és fél évvel a Brexit népszavazás után egy banánköztársaságéra hasonlítanak, ahol ráadásul a politikai halott miniszterelnök bármelyik órában bejelentheti lemondását. A Brexit párt 37 százalékon áll, az EU tagság mellett kampányoló liberálisok 19 százalékon, a zöldek 12 százalékon. A tradicionális nagy pártok eközben teljesen összezuhantak: a konzervatívok 7 százalékon (!), a Munkáspárt pedig 13 százalékon áll.

Lengyelország

Varsóban az őszi parlamenti választások főpróbájának tekintik a mostani voksolást, amelyen kiderülhet, hogy mennyire működik a Polgári Platform vezette ellenzéki összefogás. A verseny kiélezettségét és a tét nagyságát jól jelzi az egyház körül frissen kirobbant botrány is. Néhány nap alatt már 11 millióan nézték meg azt az interneten nyilvánossá tett filmet, amelyben rejtett kamerával rögzítették, hogyan keresnek fel egykori áldozatok pedofil papokat és szembesítik őket a tetteikkel. Mindez kihathat a katolikus egyházzal szoros szövetségben politizáló Jog és Igazságosság (PiS) eredményére is. Jaroslaw Kaczynski pártja a múlt hétig ugyan 40 százalék körüli támogatottsággal a legnépszerűbb erő volt, ám egy pénteken nyilvánosságra hozottfelmérés már csak 33 százalékot mutatott, az ellenzéki szövetségnek viszont 43 százalékot mért.

Hirdetés
[sg_popup id="2" event="onload"][/sg_popup]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Show Buttons
Hide Buttons
Close