Hirdetés

Váratlan esemény! Azonnali hatállyal felfüggesztették az orosz határnál zajló NATO gyakorlatot

Hirdetés

Észtország védelmi minisztere elrendelte az országában tartott NATO légi hadgyakorlat felfüggesztését azt követően, hogy a héten egy spanyol vadászgép gyakorlatozás közben véletlenül rakétát indított Észtország légterében.

Észtország felfüggesztette a NATO gyakorlatát véletlenül kilőtt rakéta miatt
Jüri Luik egy Tallinnban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a rakétát nem találták meg, de nincsen tudomásuk arról, hogy az bármilyen személyi sérülést okozott volna. Jelenleg több szálon is vizsgálat folyik, hogy kiderítsék a történtek okát.

Hirdetés

Luik beszámolt arról, hogy mind a spanyol védelmi miniszter, mind a spanyol fegyveres erők parancsnoka bocsánatot kért az eset miatt.

loading...

Juri Ratas észt kormányfő szerdán beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, akinek aggodalmát fejezte ki a “súlyos incidenssel” kapcsolatosan.

A tájékoztatás szerint a spanyol légierő Eurofighter Typhoon típusú, jelenleg Litvániában állomásozó gépével kedd délután történt az eset, Észtország délnyugati részében, ahol engedélyezett az ilyen gyakorlat. Az AMRAAM típusú, levegő-levegő rakéta nem talált el semmilyen repülőgépet. A gyakorlórepülésen részt vett két másik, francia katonai gép.

Az illetékes észt hatóságok arról számoltak be, hogy az incidens a gyakorlórepülések övezetében, az észtországi Pangodi települése felett történt, és az Eurofighter egy levegő-levegő rakétát indított el északi irányban. Kiemelték, hogy a rakéta, amely tíz kilogrammos robbanótöltettel volt felszerelve, önmegsemmisítő rendszerben működött, amely még a levegőben megsemmisíti a töltetet. Ennek ellenére a rakéta csak 40 kilométerrel arrébb, Tartu városától északra zuhanhatott a földre. A rakéta 3,7 méter hosszú, átmérője 18 centiméter.

A helyi hatóságok még keresik a rakéta maradványait. Felhívták a lakosok figyelmét, hogy ha rábukkannak a maradványokra, ne nyúljanak hozzá, hanem távolodjanak el tőle és azonnal értesítsék a hatóságokat.

Juri Ratas észt kormányfő Facebook-oldalán nagyon sajnálatosnak nevezte az incidenst, hozzátéve, hogy “hála Istennek, nem sebesült meg senki”.

A facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket. Ők döntik el mit láthatsz és mit nem!

Ha nem akarod, hogy a facebook döntse el, mit olvashatsz, kattints ide és iratkozz fel híreinker.

Hirdetés
loading...
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Show Buttons
Hide Buttons

Kövess minket a Facebookon!